NASA a distribuit o nouă imagine uimitoare de la aproximativ 6.500 de ani lumină distanță de Pământ, capturată de telescopul James Webb.
Imaginea este o vedere uimitoare cu lumină aproape infraroșu ce înfățișează „Stâlpii Creației”, un peisaj cosmic în care se formează noi stele în nori denși de gaz și praf, situate în vasta Nebuloasă Vultur la mii de ani lumină distanță.
Stâlpii Creației au fost făcuți celebri pentru prima dată în 1995, când aranjamentul stelelor a fost surprins de Telescopul Spațial Hubble.
Cea mai recentă imagine, totuși, arată „stâlpii” în cele mai mari detalii de până acum, datorită camerei cu infraroșu a telescopului James Webb.
După cum explică NASA într-un comunicat de presă, coloanele tridimensionale văzute în noua imagine pot arăta ca niște „formațiuni de roci maiestuoase”, dar sunt de fapt mult mai permeabile, deoarece sunt de fapt alcătuite din „gaz interstelar rece și praf care pare – uneori – semitransparent în lumina infraroșie”.
„Noua fotografie a lui Webb îi va ajuta pe cercetători să-și reînnoiască modelele de formare a stelelor prin identificarea unor numărători mult mai precise ale stelelor nou formate, împreună cu cantitățile de gaze și praf din regiune”, se arată în comunicatul de presă.
sursa foto: NASA