Cea mai mare mostră de sol colectată vreodată de pe suprafața unui asteroid a ajuns pe Terra cu ajutorul unei capsule spațiale aparținând Agenției Spațiale Americane. NASA va studia cele 250 de grame de roci și praf ce provin de la un asteroid care o dată la 6 ani se apropie de Pământ. Fragmentele de asteroid vor oferi indicii prețioase și despre formarea sistemului solar în urmă cu 4,6 miliarde de ani, scrie europafm.ro.
Eșantionul conține aproape 250 de grame de praf și roci colectate în urmă cu trei ani de pe un asteroid de naveta spațială OSIRIS-Rex a NASA. Aceasta a trimis spre Terra o capsulă cu mostrele prelevate, capsulă care a străbătut atmosfera și a aterizat în deșertul Utah.
De acolo a fost ridicată de oamenii de știință și dusă spre Centrul Spațial al NASA din Houston. Cutia va fi deschisă marți, iar probele vor fi trimise către 60 de laboratoare din întreaga lume pentru a fi studiate de oamenii de știință.
Mare parte din materialul colectat va fi păstrată însă pentru a fi studiată de generațiile următoare.
Live now: Experts discuss the #OSIRISREx mission after landing the US's first pristine asteroid sample. https://t.co/6ZNBNQABK6
— NASA (@NASA) September 24, 2023
ȘTIREA INTEGRALĂ PE EUROPAFM.RO
sursa foto: Shutterstock