Se îngroașă gluma pentru cofondatorul Facebook.
Mark Zuckerberg a fost chemat într-un comitet din Parlamentul britanic, pentru a da explicații privind felul în care datele a 50 de milioane de utilizatori au fost preluate de compania Cambridge Analytica.
Acesta se pare că le-au utilizat apoi pentru a-l ajuta pe Donald Trump să câștige alegerile în SUA.
Procedura a fost cât se poate de simplă. 270.000 de utilizatori au luat parte la un quiz online despre ”cum arată viața lor digitală”. În acest fel, ei au oferit acces la toată lista de prieteni. Toți au fost apoi asaltați cu reclame și știri care îl promovau pe Trump.
Alexander Nix, CEO Cambridge Analytica, a fost filmat cu o cameră ascunsă în timp ce se lăuda că deține suficiente date pentru a susține campania lui Trump.
Reprezentanții Facebook au mai fost chemați în Parlamentul britanic să explice cum protejează datele utilizatorilor rețelei şi în special dacă aceste date sunt luate fără acordul lor.
”Răspunsurile oficialilor dumneavoastră au subestimat constant riscul şi au indus comitetul în eroare”, se arată într-o scrisoare publică a lui Damian Collins, cel care conduce ancheta din Parlament.
De data aceasta, autoritățile britanice se așteaptă ca Mark Zuckerberg să facă lumină în acest caz: ”A venit timpul să ascultăm un director de la Facebook cu destulă autoritate pentru a descrie cu acurateţe acest proces eşuat într-un mod catastrofal”, se mai notează în scrisoarea lui Collins.
Facebook a închis contul Cambridge Analytica și a cerut companiei de studiu de piață să confirme că datele pe care le folosea au fost șterse. În plus, autoritățile britanice au cerut un mandat pentru a percheziționa sediile Cambridge Analytica.
Pe fondul acestui scandal, acțiunile Facebook au scăzut cu 8,1%, iar Mark Zuckerberg a pierdut aproape 4 miliarde de dolari.