Klaus Iohannis: NU vor urma trei zile fără reguli și restricții

NEWS
share

Prezent în conferință de presă la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a declarat faptul că, începând de mâine, România va intra în stare de alertă.

Aceasta urmează să fie decretată de CNSSU și va institui reguli și pentru următoarele 3 zile, pentru că există un cadrul legal în care se pot lua decizii.

Președintele a mai precizat că nu va ezita, în cazul în care numărul infectaților cu SARS-COV-2 va crește, să declare din nou starea de urgență.

Starea de urgență expiră în această seară, la 23:59.

Principalele declarații: 

“Suntem la finalul a două luni dificile, în care cei mai mulți dintre dvs. ați respectat cu strictețe măsurile impuse de autorități.

Printr-un efort național, am reușit să încetinim răspândirea epidemiei. Mulțumesc românilor pentru sacrificiile făcute.

Acum, după două luni de stare de urgență, putem spune: Împreună am salvat vieți. Așa arată o națiune unită. La fel de uniți trebuie să fim și în lunile următoare. Lupta cu virusul este departe de a se fi terminat.

România a acționat rapid, am luat primele măsuri înainte de cazuri confirmate. Era obligatorie instituirea acestor măsuri. Deși numărul de îmbolnăviri era mic, la 16 martie țara a intrat în stare de urgență, printre primele țări.

Fiecare viață pierdute a însemnat o înfrângere în bătălia începută în februarie. Știm sigur că fără aceste măsuri, unele foarte dure, precum carantinarea unor localități, restricții de circulație, închiderea școlilor, numărul victimelor ar fi fost mult, mult, mai mare.

Unde se află România la finalul stării de urgență?

România are 16.247 de cazuri de îmbolnăvire, cu 245 de cazuri noi, ceea ce arată un trend în ușoară scădere. Numărul de cazuri vindecate, 9.053 este mai mare decât cel al cazurilor active, 6.148.

Menționez că pe toată durata stării de urgență nu s-au înregistrat depășiri de capacitate în sectorul de îngrijire intensivă. Am ajuns la 10.643 de teste pe zi.

România a fost foarte puțin pregătită pentru criză. Rezerva statului nu a fost așa cum era normal cu toate materialele necesare. A trebuit să identificăm rapid soluții.

Un obiectiv ambițios este reconstrucția statului, obiectiv care nu poate fi făcut în patru ani, dar e obligatoriu să începem resetarea. Sănătatea, Educația, Administrația, sisteme ignorate și căpușate trebuie să fie prioritățile noastre.

Guvernul trebuie să se adapteze permanent, în timp ce în Parlament politicieni vechi și retrograzi au încercat să dărâme și ce aveam la dispoziție.

De mâine, o nouă etapă. Finalul stării de urgență nu este și finalul epidemiei. Trebuie să conștientizăm cu toții că pericolul reprezentat de virus este departe de a fi trecut. Ce am făcut până acum a fost eficient. În continuare, sunt necesare măsuri pentru o viață apropiată de normalitate, dar în condiții de maximă siguranță. Astăzi, Comitetul pentru Situații de Urgență decretează stare de alertă. 

Politicieni iresponsabili alimentează ideea de vid legislativ. Nu vor urma trei zile fără reguli. Virusul nu ține cont de administrație. Renunțarea la toate regulile ce s-au dovedit bune ar însemna o mare eroare. Avem un cadru legal în vigoare.

Distanțarea socială, munca de acasă, respectarea normelor de igienă, purtatul măștii sunt esențiale pentru a continua lupta anti-epidemică. Fără aceste măsuri și reguli lucrurile pot ușor degenera. Dacă situația se va înrăutăți și datele vor arăta un număr galopant de infectări, nu voi ezita să declar din nou stare de urgență.”

Articole similare

Șase români, alături de cei mai mari miliardari ai lumii în topul Forbes. Cine sunt și ce avere au...

România se mândrește cu prezența a șase miliardari în clasamentul mondial publicat de revista Forbes...

ANM: Cod galben și cod portocaliu de vânt puternic și vijelii în 19 județe și în Capitală

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări Cod galben şi Cod portocal...

Ce aduce nou „Air Schengen” pentru călători. Începe din noaptea de sâmbătă spre duminică

România se pregătește să intre oficial în spațiul Schengen, atât aerian cât și maritim, începând cu ...