Confidenţialitate

Kenya: O tânără face cărămizi din plastic mai dure ca betonul. Se ajută de ambalajele de la șampon, lapte sau pungi de cereale

CoolNews
share

Știm cu toții că folosim o groază de plastic și dacă nu ajutăm ca plasticul să fie reciclat apoi, e nasol: și pentru noi, și pentru planetă.

Ghiciți ce i-a venit în minte unei tinere din Kenya, legat de treaba asta? Inițial a zis că o să colecteze resturile de plastic, ca să le vândă companiilor locale de reciclare. Numai că… și-a dat seama că avea mult mai mult plastic decât reușea să vândă, așa că a zis așa:

hai să transforme acest plastic în cărămizi mai dure decât cimentul.

Acum, Nzambi Matee amestecă fragmentele de plastic care provin de la ambalajele de lapte, şampon şi pungi de cereale, cu nisip, topeşte materia primă rezultată la temperaturi înalte şi o modelează sub formă de cărămizi, pe care ulterior le vinde.

Ea are o mică fabrică în Nairobi din 2017 și 10 angajați. Face cam 1.500 de cărămizi pe zi și reciclează cam 20 de tone de deșeuri plastice. Partea proastă e că, în fiecare zi, în Nairobi, se produc aproape 500 de tone de deșeuri din plastic, potrivit Agerpres.

Ne-am săturat (să nu se facă nimic). Deşeurile plastice nu sunt doar o problemă kenyană, ci una globală şi, dacă nu suntem în stare să oferim soluţii practice, a le cere oamenilor să adopte o cultură a reciclării se poate dovedi o adevărată provocare”, explică pentru agenţia de presă spaniolă Matee, în vârstă de 29 de ani.

Partea bună e faptul că aceste cărămizi făcute de Matee sunt de trei sau patru ori mai rezistente decât cele din beton, pentru că plasticul, fiind un material fibros, creează mai puţine goluri de aer. Tânăra știe lucrurile astea pentru că e absolventă de fizică şi geofizică şi specializată în ştiinţa materialelor.

Foarte tare, Matee! Să tot fie idei ca ale tale!

FOTO: Captură Youtube

Articole similare

Naomi Campbell, pictorial topless la 50 de ani

Naomi Campbell apare într-un pictorial topless la 50 de ani. Ea s-a lăsat fotografiată, îmbrăcată...

În ce destinații exotice poți merge primăvara asta

Dacă vrei vacanță exotică anul acesta, agențiile de turism anunță că pun la bătaie destinații din zo...

6,8 miliarde de măști de unică folosință sunt folosite zilnic în lume. Cum s-a descoperit că putem a...

6,8 miliarde de măști de unică folosință sunt folosite zilnic în lume, spun cei de la Euronews. Uneo...