În dimineața asta la Virgin Tonic, Shurubel a simțit că e important să știm mai multe despre cine a fost Regele Mihai I al României. Majestatea Sa a încetat din viață la vârsta de 96 de ani, după mai bine de un an și jumătate de luptă cu o boală gravă.
Iată ce ne-a povestit Shurubel:
„Facem cel mai scurt arbore genealogic fiindcă o să avem nevoie: Mihai era nepotul regelui Ferdinand și fiul principelui Carol. Celălalt bunic al lui era Constantin al Greciei. Bunica lui era regina Maria. Mihai a avut rădăcini în cele mai importante familii regale și imperiale despre care am auzit noi la ora de istorie, printre care cea rusă, habsburgică sau britanică. Mihai a fost verișor de gradul 3 cu regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
Revenind, Carol, tatăl lui Mihai, avea o amantă: Elena „Magda” Popescu. În 1925 Carol se stabilește cu ea în Franța și se hotărăște să renunțe la moștenirea tronului fiindcă nu vrea să se mai întoarcă în țară. L’amour, bat-o vina! Uite așa se face că Mihai devine prinț moștenitor și, în 1927, cand bunicul Ferdinand moare, Mihai devine chiar rege la doar 6 ani. Evident că nu conducea „pe bune” și nu lua decizii, deși poate ar fi fost bine sa il lase. Cred ca orice copil de 6 ani pus să conducă o țară ar face mai întâi toate bomboanele gratis, ceea ce mie îmi sună ca o decizie corectă și coerenta. Dar în cazul de față țara era condusa de un grup de oameni denumit regență.
Mă rog, a venit criza economică iar pe la noi nu prea mai erau lideri politici buni. Era secetă de oameni politici buni, nu mai venea nicio speranță de la copii și juniori, așa că în 1930… se întoarce Carol și iși revendică tronul. Moment foarte important. De ce? Deoarece Carol al II-lea era un om, se pare, destul de nehotărât. Omul a schimbat 14 guverne în 7 ani, din 1930 până în 1937. Eh, și după așa o instabilitate politică, în 1938, Carol zice așa: „Guys, fiți atenți, ia ca ștergem noi toate partidele … cine are o gumă de șters? Așa! Deci astea erau partidele, nu mai sunt! Și facem o singură organizație, care să fie capabilă. Ce ziceți? N-aveti ce să ziceti, că sunt regele. Nici nu știu de ce vă mai intreb.”
Și așa a apărut Frontul Renașterii Naționale. Și uite așa, în 1940, Carol îi acordă puteri de decizie unui băiat pe nume Ion Antonescu, un băiat care părea înfipt, părea că pune suflet când venea la birou. Eh și ce a facut acest angajat model Ion Antonescu? A preluat frumos toată puterea în stat și l-a silit pe Carol al II-lea să abdice, în favoarea fiului sau, Mihai, care acum avea 18 ani și se vedea numit și rege și mareșal și conducător suprem al armatei. Voi ce ati primit cadou la majorat?
Mă rog, ideea e că și de data asta l-au pus acolo mai mult formal, pentru ca țara era condusă de Antonescu, iar Mihai de cele mai multe ori nici nu era informat despre deciziile pe care le luau băieții de sus. De exemplu, el nici nu a știut că țara intră în război de partea Germaniei. Eh si acum urmează poate cea mai importantă decizie pe care a luat-o Mihai I, în calitate de Rege al Romaniei. Și să țineți cont că avea 22 de ani când a decis lucrul urmator.
Suntem in 1944, Cel de-al Doilea Război Mondai era pe terminate dar Germania încă nu se dăduse bătută oficial. Noi românii, conduși de Ion Antonescu, le țineam germanilor spatele aici în est, să nu îi atace rușii. Regele Mihai simte că nu e ok ce facem și că o să pierdem razboiul iar la 23 august 1944 decide să întoarcem armele împotriva Germaniei naziste și să îi lăsăm pe ruși să intre pe teritoriul nostru, fără lupta, trecând astfel de partea aliaților, care și câștigă războiul.
Se spune că prin decizia asta războiul a fost scurtat cu 6 luni. Mihai l-a arestat pe Ion Antonescu, repune în funcție Constituția și mai apoi Parlamentul și readuce democrația la noi în țară. Pentru puțin timp totuși, pentru că acum sovieticii erau adanc pătrunși în țara noastră cu forțe militare și uite așa comuniștii au dobândit o putere imensă și cu toate opozițiile lui Mihai, au dat o lovitură de stat în 30 decembrie 1947 și l-au obligat să abdice de la tron.
Unii spun că a fost șantajat cu pistolul, alții spun că el doar a negociat cu sovieticii. Nu prea știi pe cine sa crezi, că era și pe atunci cum e și acum pe internet: toți își dau cu părerea, nimeni nu prea știe despre ce e vorba. Cert e că la început de 1948, Mihai părăsește țara. Cu România cam știm ce s-a intamplat după aceea.
Avea 26 de ani când aplecat din țară, dar faza cea mai tare e că o lună înainte să abdice, Mihai s-a dus la o nuntă în Marea Britanie. Se mărita verișoara lui, Elisabeta a IIa. Și acolo a cunoscut Mihai o fată frumoasă, pe nume Ana. Ana Bourbon de Parma. S-au plăcut, au dansat și s-au luat, iar în iunie 1948 Ana Bourbon de Parma a devenit Regina Ana a României. Până la sfârșitul aceluiași an, lui Mihai îi este retrasă cetățenia română. Cuplul trăiește însă fericit în Elveția, Marea Britanie, Grecia și Danemarca, iar famila se lărgește cu 5 fete.
Foarte interesant e ce muncește Mihai în toată perioada de exil. La început deschide cu Ana o fermă de pui în Marea Britanie și un atelier de tâmplărie. Apoi semnează un contract cu o companie aeriană: Lear Jets Co.
După ce încheie colaboraea cu ei, Mihai și-a făcut un start-up cu 2 prieteni asociați. E vorba despre o firmă de electronică, denumită Metravel, care producea elemente pentru căile ferate, alarme și avioane de ocazie. Au avut concurență super mare în următorii ani, așa că au decis să vândă compania. Ce a făcut atunci Regele Mihai? S-a hotărât să înceapă niște cursuri de broker la Bursa de pe Wall Street.
După revoluția din 1989, regele a încercat să revină în țară. A aterizat în 1990 pe Aeroportul Otopeni, a luat mașina către Curtea de Argeș dar a fost oprit pe autostrada București-Pitești și trimis înapoi la aeroport, apoi scos din țară pentru că avea încă interdicție.
A fost lăsat să vină în 1992 în vizită de Paște, iar românii au iești super fericiți pe străzi să îl vadă (printre care și Ionuț). Au fost pe atunci un milion de oameni care au ieșit să-l întâmpline atunci. Cred că e ceva cu anul ăsta 1992, că tot atunci avenit și Michael Jackson. Ideea e că după faza asta, autoritățile române s-au speriat de popularitatea lui și i-a fost retras din nou dreptul de a-și vizita țara. Totul până în 1997 , când a câștigat alegerile preșdintele Emil Constantinescu, iar Majestății Sale Regelui Mihai I i-a fost redată cetățenia română.
De atunci, regele amai tot venit în România și le-a vorbit și oamenilor politici. Poate cel mai mult o să ne rămână în minte momentul în care a spus: „Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară luată cu împrumut de la copii.” Rămâneți un minut să vă gândiți la asta. „