[INTERVIU] Iașul se transformă în zona zero a muzicii live, după doi ani de pandemie. Tobi Ibitoye, Cătălina Cara și D-l Goe, câțiva dintre artiștii care vor cânta

CoolNews, Muzică, NEWS
share

Zeci de artiști vor face show la ediția din acest an a Musicalling Showcase, parte din Romanian Creative Week, în perioada 22 – 29 mai, în mai multe locații din Iași. Artiști cunoscuți, dar și nume noi din industria muzicală vor urca pe scenă, după doi ani de pandemie.

Musicalling aduce artiștii, care vin din zone muzicale diverse, mai aproape de comunitățile lor.

Printre artiștii care vor fi prezenți la Musicalling se numără Manuel Riva, Misha Miller, Amedeo, Florian Rus, Mark Stam, Tobi Ibitoye, D-l Goe, Andy Horjea, Sabrina Stoica, Adam’s Nest, MIDI Culture, Albwho x Manda, Cătălina Cara și Moonsound.

Tobi Ibitoye, fost concurent „Vocea României” și câștigător, alături de August Day, al premiului Best Hits, în cadrul Clubbing TV Awards, pentru piesa „BTCHS”, și D-l Goe, o trupă cu un sound special, care combină muzica pop cu rock, blues și muzica autentică românească, au vorbit despre revenirea la concerte după doi ani de pauză, inspirații, procesul din spatele unei piese, dar și despre elementele care fac o compoziție să devină hit.

Și Cătălina Cara, artistă originară din Republica Moldova, a cărei sursă nesecată de inspirație este natura, a vorbit despre cum se pregătește pentru concertul de la Iași, despre planuri de viitor și despre cum este primită muzica indie de publicul din România.

Tobi Ibitoye: „Prefer să mă bucur, cu recunoștință, pentru oportunitatea de a avea, din nou, o viață artistică normală”

Tobi Ibitoye, originar din Nigeria, a devenit cunoscut după rezultatele obținute în cadrul concursului „Vocea României”, unde s-a clasat pe locul 2. Pe Spotify, Tobi are peste 130.000 de ascultători, lunar, iar piesele sale au reușit să adune peste 3.100.000 de streamuri.

Piesa „BTCHS”, alături de August Day, a obținut premiul Best Hits în cadrul Clubbing TV Awards, fiind o confirmare a muncii și talentului celor doi. În ceea ce privește probabilitatea ca o melodie să devină hit și să se bucure de apreciere, Tobi spune că în joc sunt două elemente care fac diferența.

„Cred că cei mai importanți factori într-un hit sunt relatabilitatea poveștii și hook-ul perfect. O piesă pe care ți-o amintești rapid și îți este ușor să o cânți. Orice persoană vrea să se identifice într-un fel sau altul cu emoția transmisă de o piesă, dar atunci când o pot și cânta cu ușurință… se transformă în piesa perfectă de pus pe repeat”, a explicat Tobi.

Când vine vorba de inspirația din spatele pieselor, Tobi spune că nu există un răspuns precis, ci totul depinde de piesă.

„Unele piese sunt compuse după o perioadă scurtă sau lungă de brainstorming. Altele pur și simplu se întâmplă. Doar auzi povestea și muzica din capul tău, iar totul curge perfect. La finalul zilei, nu cred că există un proces exact. Am scris piese în absența inspirației și am ajuns să le iubesc, însă am avut și experiențe vice versa”, a mai povestit artistul.

Acum, după o perioadă în care muzica live a fost mai degrabă o excepție, a venit momentul, din nou, pentru întâlniri cu publicul, pentru concerte și pentru emoțiile care vin cu orice apariție în fața fanilor.

„Sunt foarte fericit că am ocazia să cânt din nou la Iași. Personal, m-am simțit minunat la ediția trecută și am dezvoltat o slăbiciune pentru Tribeca. Să nu mai menționez că întreaga atmosferă a Romanian Creative Week este foarte specială. Nu îmi place, în mod deosebit, să privesc în urmă, la cei doi ani de pandemie, prefer să mă bucur, cu recunoștință, pentru oportunitatea de a avea, din nou, o viață artistică normală… iar asta include cântatul live în fața oamenilor, de peste tot din țară, care iubesc muzica”, a mai spus Tobi.

Tobi va putea fi ascultat sâmbătă, 28 mai, de la ora 20:30, în Tribeca.

D-l Goe: „Cu toate că am avut și experiențe mai puțin plăcute, de fiecare dată când ajungem în fața oamenilor, uităm de aceste probleme și ne dau puterea să facem asta mai departe”

D-l Goe este un proiect care se bucură de aprecierea publicului, fie că lansează reinterpretări ale unor piese celebre, fie că lansează piese originale, cu un stil conturat în funcție de poveștile transmise în versuri.

Cea mai recentă piesă lansată de D-l Goe este „Dacă pleci”, o reinterpretare a celebrei piese a lui Cătălin Crișan, care se află în Top Viral Songs pe Spotify, reprezentând un veritabil exemplu de pop pur.

„Din 2017, ne-am gândit să lansăm în fiecare primăvară o reinterpretare. Respectăm foarte mult artiștii din trecut și e important să le aducem din nou atenția publicului. Am pornit cu <<Dadirlidarlada>> de la Margareta Pâslaru, am contiuat cu <<Hăulita de la Gorj>> după Maria Tănase, iar în 2019, fix înainte să vină pandemia, am cochetat cu o piesă românească din anii ’60 – <<Fetele>>, compusă de formația Trio Caban, pe care o recomandăm cu drag. După o pauză de doi ani, am revenit cu piesa <<Dacă pleci>>. Am vrut să lucrăm cu Vlad Popescu de la Sicvrio Production pentru acest release și pot spune că am făcut o treabă mișto împreună. Chiar ne gândim serios să facem un documentar cu tot procesul și toată călătoria acestei piese. Pe drum a apărut Nosfe cu o super intervenție și Cătălin Crișan, care și-a exprimat dorința de a participa pe piesă alături de noi și îi mulțumim pentru faptul că a fost deschis la nebunia noastră”, a povestit Dani Ionescu, solistul trupei D-l Goe.

Aceste reinterpretări și, în fond, întreg stilul caracteristic al trupei vin din dorința de a transmite, cât mai precis, adevărate povești pe muzică.

„Oamenii au nevoie de povești în viețile lor, mai ales acum, în aceste vremuri nebune de tot. Când eram la început, ne-am gândit cum am putea noi să ne diferențiem de celelalte formații din România și am căzut de acord că nu există pe piață o formație care să vorbească despre generația actuală. Oamenii au nevoie să se regăsească în muzica pe care o ascultă. Cel puțin asta e părerea noastră”, a mai spus Dani Ionescu.

Când vine vorba de momentele cheie ale carierei trupei D-l Goe, Dani Ionescu a vorbit despre colaborările remarcabile, cât și despre sentimentele unice care apar cu fiecare urcare pe scenă.

„Împlinim, pe 1 iunie, cinci ani de activitate. După cinci ani, noi încă facem asta. La fiecare concert, vin din ce în ce mai mulți oameni și toți știu versurile noastre. Cu toate că am avut parte și de experiențe mai puțin plăcute, de fiecare dată când ajungem în fața oamenilor, uităm de aceste probleme și ne dau puterea să facem asta mai departe. Suntem recunoscători pentru întâlnirile noastre cu niște artiști remarcabili, precum Cătălin Crișan, Loredana, Nosfe, și le mulțumim că fac parte din călătoria noastră nebună”.

Trupa D-l Goe va cânta duminică, 22 mai, de la ora 20:00, în Beer Zone.

Cătălina Cara: „Muzica mea e o energie, emană calm, pace, bunătate și iubire”

Cătălina Cara este o cântăreață și compozitoare din Republica Moldova, care și-a lansat prima piesă, „Plecarea”, la 15 ani. De atunci, Cătălina s-a aflat într-o continuă căutare de sine ca artist, iar muzica ei exprimă fiecare trăire pe care a cunoscut-o de-a lungul anilor.

„Muzica mea e o energie, ce emană calm, pace, bunătate și iubire. E un amalgam de emoții și trăiri diferite care vin din propriile mele povești și experiențe”, a spus Cătălina Cara.

Acum, după doi ani de pandemie, Cătălina Cara și-a pus energia în concertul care va avea loc la Iași, pe scena Romanian Fashion Week.

„Pentru mine, pandemia a fost o perioadă de creație numai bună, pentru că atunci am și început lucrul la EP-ul meu, <<Leap Year Baby>>, așa că sunt pregătită din toate punctele de vedere acum. Toată lumea așteaptă să poată merge la evenimente și concerte și asta nu poate decât să mă bucure mult. Noi, împreună cu bandul, am pregătit un program special și repetăm deja de jumătate de an, să putem să vă facem cunoștință cu muzica mea și să vă prezentăm un show frumos”, a povestit artista.

De asemenea, aceasta a vorbit și despre modul în care muzica indie este primită de publicul din România.

„Până acum, am avut doar reacții super bune și asta îmi dă și mai multă încredere și curaj, mai ales că atât eu, cât și echipa mea, avem ambiții mari de a ne lansa și pe plan internațional. Mă bucur că în România se ascultă acest gen de muzică, chiar dacă e o nișă mai mică, dar, totuși, am găsit modalități să ajungem la urechile ascultătorilor prin remixuri și concerte live”

Acum, pentru că restricțiile s-au relaxat, Cătălina Cara, o artistă care a crescut înconjurată de artă, se pregătește pentru o perioadă plină de noi lansări și festivaluri.

„Urmează să am o vară plină de noi lansări și festivaluri, cum ar fi Sierra Fest, în Grecia, pentru care pregătesc un program acustic și abia aștept să cânt pe valurile mării, și Electric Castle, unde acum un an doar visam să ajung. Până acum, nu am lansat încă un videoclip oficial, așa că sunt foarte nerăbdătoare să vă arăt ce am filmat de curând la Vama Veche. Recent, am lucrat la un proiect frumos împreună cu Bodea Costin, iar întâlnirea și colaborarea cu muzicianul și producătorul Casey Benjamin a fost o experiență absolut inedită și sper mult să fie o surpriză frumoasă pentru cei care îmi ascultă muzica. Tocmai ce mi-am lansat live-ul EP-ului <<Leap Year Baby>> în Germania, în colaborare cu Kronendach, și sper să pot cânta muzica mea și publicului de acolo cât de curând”, a mai spus artista.

Cătălina Cara va putea fi ascultată sâmbătă, 28 mai, de la ora 20:00, pe scena Romanian Fashion Week.

Programul complet al concertelor din cadrul Musicalling, din perioada 22 – 29 mai, este următorul:

Seria de concerte începe duminică, 22 mai, de la ora 20:00, cu concertul trupei D-l Goe din Beer Zone. În 23 mai, de la ora 19:30, în Acaju, va cânta Adam’s Nest.

Amedeo, unul dintre cei mai talentați artiști ai noii generații, va concerta la Iași marți, 24 mai, de la ora 20:00, în Cafeneaua Piața Unirii. De asemenea, aceeași locație îi va găzdui și pe Andy Horjea și Sabrina Stoica, tot în 24 mai.

Florian Rus, unul dintre cei mai în vogă soliști români ai momentului, va concerta miercuri, 25 mai, de la ora 20:00, în Czech In, în timp ce Albwho x Manda vor pune muzică joi, 26 mai, de la ora 23:30, în Skin.

Show-ul lui MIDI Culture este programat vineri, 27 mai, de la ora 21:00, în La Corniche, în timp ce Manuel Riva va face show, în 27 mai, de la ora 23:30, în clubul Skin. Mark Stam va urca pe scena Romanian Fashion Week, din Grădinile Palas, vineri, 27 mai, de la ora 20:00.

Tobi Ibitoye va putea fi ascultat sâmbătă, 28 mai, de la ora 20:30, în Tribeca.

Cătălina Cara va cânta sâmbătă, 28 mai, de la ora 20:00, pe scena Romanian Fashion Week, din Grădinile Palas. Tot în 28 mai, de la ora 23:30, Moonsound va fi prezent în clubul Skin.

Seria de concerte va fi încheiată de Misha Miller, care va fi prezentă duminică, 29 mai, de la ora 20:00, pe impresionanta scenă a Romanian Fashion Week, din Grădinile Palas.

Musicalling, organizat de Roton Music, în cadrul RCW 2022, îi are drept parteneri pe: Raiffeisen Bank, IndieRO, Rodotex, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași.

Articole similare

Tobi și Feli îți spun „Baby Come Back”

Nu puteam să lăsăm vara să treacă fără să-i oferim încă un super ritm. Tobi și Feli ne răcoresc cu o...

[BREAKFAST] O trecere de pietoni a fost amenajată în mijlocul unui câmp, în județul Iași

O trecere de pietoni a fost amenajată în mijlocul unui câmp dintr-o comună din Iași, între localităț...

Făina de greier a ajuns și în România. Prima franzelă a fost coaptă la Iași

Studenţii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară de la Iaşi, sub îndrumarea ...