Hai, fetele! Romania infrunta Bulgaria pe terenul de fotbal, dar si prejudecatile sexiste din afara lui

CoolNews, NEWS
share

Naționala Feminină de Fotbal înfruntă săptămâna viitoare echipa Bulgariei în cadrul penultimului meci de acasă din grupa C4 a preliminariilor Campionatului European de Fotbal Feminin din 2025, care va avea loc în iulie anul viitor în Elveția. Fetele, în frunte cu Florentina Olar, vor evolua pe arena Arcul de Triumf” din Capitală pe 31 mai, de la ora 19.

 

Ultimul meci al naționalei feminine a fost victoria de acasă contra Kazahstanului, scor 1-0, în luna aprilie, succes înregistrat imediat după numirea italianului Massimo Pedrazzini ca selecționer al României. Naționala noastră conduce în grupă cu 6 puncte, urmată de Armenia, 3 puncte, Bulgaria, 3 puncte și Kazahstan, 0 puncte.

Biletele pentru meciul cu Bulgaria de pe 31 mai pot fi achizționate pe bilete.frf.ro și, dincolo de garanția unui spectacol sportiv, reprezintă și o formă de susținere pentru fotbalistele române.

Sportul rămâne un domeniu în care femeile se confruntă cu bariere și stereotipuri

Dincolo de înfruntarea cu sportivele din Bulgaria, cu fiecare meci, antrenament sau orice acțiune publică, fotbalistele românce înfruntă și stereotipurile și prejudecățile de gen atât de prezente în România.

În ciuda eforturilor de promovare a diversității și egalității, sportul rămâne un domeniu în care femeile se confruntă cu bariere și stereotipuri, mai ales în fotbal, care este în mod tradițional un sector dominat de bărbați, și unde progresele în materie de egalitate de gen sunt îngreunate de constructele sociale ale feminității și ale masculinității.

„Album de familie”: Modul prin care familia, prietenii și fanii fotbalistelor transmit acestora mesaje de susținere

Din dorința de a schimba lucrurile Naționala Feminină de Fotbal a României a lansat în 2023 campania „Modele de Femeie”, o inițiativă inspirațională care a avut ca scop principal normalizarea prezenței femeilor în fotbal și încurajarea acestora să-și urmeze pasiunea și să-și atingă potențialul, atât în acest domeniu, dar și în oricare altă sferă a vieții. În cadrul campaniei, jucătoarele din Naționala Feminină de Fotbal a României au avut rol central în promovarea mesajului de normalizare și au împărtășit poveștile lor personale despre provocările și succesele din cariera lor în fotbal.

Campania „Modele de Femeie” continuă și anul acesta, de aceasta dată având ca scop principal normalizarea susținerii acestora, sub ideea de “Album de familie”, prin care familia, prietenii, dar și fanii fotbalistelor își arată sprijinul față de acestea. Campanie include o serie de fotografii de tip album foto prin care cei dragi transmit mesaje de încurajare și susținere fetelor din Naționala Feminină de Fotbal.

De la 330 de jucătoare acum zece ani, la peste 66.000 de fotbaliste la ora actuală

În ciuda barierelor sociale și culturare din societatea românească, există și vești bune. Dacă în 2014 existau doar 330 de jucătoare de de fotbal în România, astăzi există peste 66.000 de fotbaliste, astfel că la ora actuală fotbalul feminin cunoaște cea mai importantă creștere din istorie, o creștere cum nu s-a întâlnit nici măcar în fotbalul masculin. Federația Română de Fotbal și-a asumat misiunea ca fotbalul feminin să devină sportul numărul 1 în România la nivel de sporturi feminine de echipă, deși mai este de lucru în ceea ce privește atât vizibilitatea, cât și dezvoltarea tehnică și academică. În total în România peste 100.000 de fete si femei sunt înrolate în cluburi mixte și feminine.

Veștile bune cu privire la fotbalul feminin vin și de la echipe locale din România, precum Farul Constanța care a câștigat recent primul titlu de campioană a României după victoria cu 2-1 împotriva principalei contracandidate, Universitatea Cluj, în etapa cu numărul 10 a SuperLigii Feminine. Farul Constanța a promovat în SuperLiga feminină vara trecută, după un parcurs aproape perfect în Liga 2 Feminin.

Inegalitatea de gen în România, nu doar în sport: 9 din 10 românce fac de mâncare, curat și spală rufe

Peste 96% din femeile din România declară că pregătesc mâncarea, spală vasele și hainele, în timp ce 95% declară că fac curat în casă, iar 94% calcă rufele, conform unui studiu efectuat de Centrul Filia. Mai mult, România se clasează pe ultimul loc în ceea ce privește Indicele Egalității de Gen în Uniunea Europeană, cu un scor de 56.1 din 100, fiind cu 14.1 puncte sub media UE. Bulgaria are un scor de 65.1, iar Ungaria, penultima în acest clasament, are 57.3. La nivel mondial, potrivit unui raport al Forumului Economic Mondial, România se află pe locul 89 din 153 de țări în ceea ce privește egalitatea de gen.

Articole similare

Grupă favorabilă pentru România în drumul către Cupa Mondială 2026

Vineri, 13 decembrie, tragerea la sorți de la Zurich a stabilit grupele preliminare pentru Campionat...

România și Bulgaria, oficial în Schengen: „Acolo unde vă este locul”

Moment istoric pentru România și Bulgaria: cele două țări vor adera complet la spațiul Schengen de l...

Rafael Nadal, ultimul meci din carieră. Campionul spaniol a fost aplaudat la Cupa Davis pentru între...

Retragere emoționată pentru unul dintre cei mai mari jucători din istoria tenisului. Rafael Nadal a ...