Confidenţialitate

„Glass”, finalul unei trilogii neașteptate cu supereroi, pe marile ecrane din România

CoolNews, Filme
share

Glass” – un nou blockbuster marca M. Night Shyamalan, cu Bruce Willis și Samuel L. Jackson, lansat de Buena Vista International și Universal Pictures – îmbină într-un mod original două super povești care poartă semnătura regizorului: „Indestructibilul” (2000) și „Split” (2016).

„Glass” este distribuit în România de Forum Film, în format IMAX, 2D, 4DX și avut premiera pe 18 ianuarie 2019.

Din „Indestructibilul” („Unbreakable”), revin Bruce Willis, în rolul lui David Dunn, și Samuel L. Jackson, în rolul lui Elijah Price, cunoscut și sub pseudonimul de Domnul Glass. Lor li se alătură, din „Split”, James Mcavoy, reluând rolul lui Kevin Wendell Crumb și a multiplelor personalități care se ascund în interiorul său, precum și Anya Taylor-Joy, în rolul lui Casey Cooke, singura captivă ce a supraviețuit unei întâlniri cu Bestia (The Beast), cea mai terifiantă personalitate a lui Crumb.

Directorul de imagine al noului film este Michael Gioulakis, cu care regizorul a colaborat la „Split”, designer de producție este Chris Trujillo, iar designer de costume Paco Delgado. Producătorul noului blockbuster marca Shyamalan este Jason Blum, care a produs și ultimele două filme ale regizorului sub egida studiourilor Universal. Lui i s-au alăturat de data aceasta Ashwin Rajan, Marc Bienstock și Steve Schneider, ca producători executivi.

De la „Indestructibilul” la „Glass”, o super trilogie
Cu mult înainte să regizeze hit-ul anului 2016 „Split”, M. Night Shyamalan plănuise să fie mult mai mult decât un film electrizant și de sine stătător. Thrillerul spune povestea lui Kevin Wendell Crumb (James McAvoy), un bărbat suferind de o boală psihică, ce pretinde că are mai multe personalități și care răpește trei adolescente. Planul lui e să le dea pe fete ca hrană uneia dintre personalitățile sale – Bestia – o creatură superumană. Una dintre fete, Casey Cooke (Anya Taylor-Joy), scapă atunci când Creatura descoperă cicatrici pe corpul ei – semne ale abuzurilor din copilărie. „Bucură-te, cei răniți sunt mai evoluați”, îi spune Creatura.

Ceea ce multă lume nu a bănuit atunci a fost că rădăcinile lui „Split” se găseau într-un alt film semnat tot de Shyamalan și lansat cu 16 ani înainte – „Indestructibilul” – și că, împreună, aceste două filme îl anunțau pe cel de-al treilea, formând o trilogie surprinzătoare.

Indestructibilul” spune povestea unui paznic pe nume David Dunn (Bruce Willis), care este singurul supraviețuitor al unui accident feroviar crunt și care își pune problema ce s-ar întâmpla dacă supereroii chiar ar exista. La insistența unui misterios colecționar de cărți de benzi desenate, Elijah Price (Samuel L. Jackson), care suferă de o boală rară de oase, Dunn începe să creadă că are superputeri care îl fac imun la boală și suferință. În plus, își descoperă și capacitatea de a-i simți pe oamenii care plănuiesc fapte rele, printr-o simplă atingere.

Odată ce Dunn acceptă această nouă realitate și începe să își folosească puterile, devine un războinic vigilent, care îi salvează pe cei inocenți și îi pedepsește pe cei răi. Filmul se încheie cu o scenă emoționantă, în care Dunn merge să îi mulțumească lui Price, dar descoperă cu stupoare că Price este cel care a provocat accidentul de tren și că a comis și multe acte de terorism. De ce? Pentru că Dunn este indestructibil, iar Price este un răufăcător cunoscut și ca Mr. Glass, care nu vrea decât să îl distrugă pe erou.

Lansat cu mult înainte de nebunia Marvel cu supereroi, „Indestructibilul” s-a dovedit a fi un mega succes de cinema și este astăzi unul dintre titlurile clasice pentru fanii de benzi desenate. Succesul lui a fost atât de mare încât, ani de zile de la lansarea lui, Shyamalan a fost întrebat de jurnaliști dacă nu plănuiește o continuare. Însă regizorul a fost stană de piatră în legătură cu acest subiect, iar, când chiar a decis să facă o continuare, a făcut-o în așa fel încât, până la final, nimeni nu s-a prins că toate cele trei titluri formează o trilogie.

Advertisement

Scena finală din „Split” are loc într-un restaurant din Philadelphia, unde patronii urmăresc un reportaj despre adolescenta răpită care a supraviețuit Creaturii. La bar se vede profilul unui client care pare David Dunn, iar filmul se încheie. Fanii lui Shyamalan au speculat ani de zile pe marginea acestei scene finale, căutând simbolistica ei.

O trilogie unică
Planul lui Shyamalan a fost să creeze o trilogie ca niciuna de până acum. „Vreau ca fiecare film să fie de sine stătător, să aibă propria putere, propriul limbaj și o originalitate anume. Cele trei filme se respectă unul pe altul exact ca într-o familie”, spune regizorul. „Sunt două lumi diferite și două filme anterioare, care acum se ciocnesc. Cele două universuri sunt acum întrețesute, atât din punctul de vedere al producției, cât și ca poveste”, spune producătorul Ashwin Rajan.

În vreme ce „Indestructibilul” spunea povestea unui om a cărui modestie l-a împiedicat să își descopere adevărata putere, „Split” explorează tema puterii letale a unui monstru creat de o minte rănită și traumatizată. „Glass”, în schimb, sapă adânc în subiectul identității: suntem în mod obiectiv cine pretindem că suntem sau mințile noastre dau formă realității și o determină? Dacă crezi că ești un supererou, cu siguranță asta ești, chiar dacă mintea creează o iluzie?

„Am fost dintotdeauna interesat de psihologie și de terapie, iar de când am intrat la facultate, temele astea m-au urmărit permanent. Cu timpul, povestea și documentarea ei cresc natural și se amplifică una pe alta. La «Split» am citit mult despre boala identității disociative, iar la «Indestructibilul» m-am gândit în spital, când făceam fizioterapie și recuperare în urma unor probleme la genunchi”, explică regizorul.

La începutul filmului „Glass” îl regăsim pe David Dunn maturizat, un adevărat erou vigilent, un protector al locuitorilor din Philadelphia, lucrând alături de fiul său – acum adult – Joseph (Spencer Treat Clark). Dunn este, însă, un personaj controversat, căutat de poliție. Succesul său ca protector al orașului depinde de cât de bine reușește să își păstreze anonimitatea. Vestea cumplită este că personalitățile multiple ale lui Crumb au răpit încă patru adolescente pentru a le da Creaturii. Poliția n-a reușit să le găsească, deci e clar o misiune pentru Dunn.

El reușește să îl găsească pe Crumb, dar lucrurile iau o întorsătură ciudată, iar cei doi se trezesc internați într-un spital de psihiatrie, sub controlul doctoriței Ellie Staple (Sarah Paulson), specialistă într-o tulburare psihică caracteristică celor care se cred eroi de benzi desenate. Uimitor, cei doi nu sunt singurii internați cu acest diagnostic. La spital descoperă încă un personaj bizar, sedat, într-un scaun cu rotile: nimeni altul decât Elijah Price.
Pe măsură ce cei trei încearcă să evalueze situația și să caute o cale de ieșire, vor fi ajutați din afară de fiul lui Dunn, mama lui Price (Charlayne Woodard) și Casey Cooke Cooke (Anya Taylor-Joy), care a dezvoltat o relație aproape spirituală cu Creatura, fostul ei răpitor.

Pe Shyamalan, reunirea acestor personaje din două filme distincte pe care le despart 16 ani l-a surprins în multiple feluri. „N-am mai făcut niciodată un proiect de o asemenea anvergură. Întreaga experiență a fost nostalgică pentru mine, mai ales că primele două titluri reprezintă o marte parte a carierei mele, ceea ce mi-a stârnit emoții puternice, dar și obligația de a face lucrurile așa cum trebuie”, spune regizorul. „Oamenii sunt așa de încântați de acest film datorită relației pe are o au cu filmele anterioare, iar asta e ceva ce n-am mai simțit până acum”, mai spune Shyamalan.

Ca element surpriză, „Glass” cuprinde și filmări originale și nefolosite până acum din „Indestructibilul”. „Asta a fost cu totul uimitor, mai ales că scenele acestea au fost tot timpul în mintea mea și mereu m-am gândit că aș putea să le folosesc în alt film. Într-un cadru îl vezi pe Bruce Willis acum 18 ani, iar în următorul în prezent. E ca și cum cineva îmbătrânește sub ochii tăi, iar este dă o energie specială filmului”, mai spune regizorul.

Articole similare

"Killers of the Flower Moon", primele imagini ale producției lui Martin Scorsese cu DiCaprio și De N...

Martin Scorsese intră în linie dreaptă cu noua producție la care a colaborat cu Leonardo DiCaprio. ...

TRAILER: West Side Story, remake în regia lui Steven Spielberg, după un musical celebru

S-au dat premiile Oscar 2021, se pregătesc deja cele din 2022. Steven Spielberg a lansat, ieri, t...

Se face documentar despre viața Serenei Williams

Se face documentar despre viața Serenei Williams. Se va ocupa de el chiar multipla campioană de t...