„Gaslighting”, desemnat cuvântul anului 2022. Ce înseamnă și cum este folosit

CoolNews, NEWS
share

Ca în fiecare decembrie, dicționarul Merriam-Webster alege câte un cuvânt reprezentativ pentru anul care e pe cale să se încheie. Pentru 2022, cuvântul este „gaslighting”. Ce reprezintă el și cum este folosit?

Procesul de gaslighting sau gas-lighting este o formă de abuz psihologic în care victima este deziluzionată, îndoindu-se de propria memorie, percepție și sănătate mintală. Pentru a realiza acest lucru, agresorul folosește diferite tehnici: de la negarea abuzurilor precedente, până la crearea unor situații în care victima sfârșește dezorientată.

Merriam-Webster remarcă faptul că, spre deosebire de alte cuvinte care au avut un vârf de căutare determinat de anumite evenimente, cuvântul „gaslighting” a avut un vârf de căutare natural. Acesta descrie fenomenul ca fiind „acțiunea sau practica de a induce în eroare în mod grosolan pe cineva, în special pentru propriul avantaj”, dar observă că acest cuvânt a suferit mai multe schimbări de-a lungul anilor în ceea ce privește sensul său, scrie mediastandard.ro

După cum a fost explicat, gaslightingul poate fi folosit atât într-o relație interpersonală, cât și într-un context politic. Tehnica este folosită în cadrul războaielor informaționale, Poliția politică a Germaniei de Est, Stasi, folosind „Zersetzung”, care consta în folosirea sistematică a gaslightingului și izolarea socială împotriva dușmanilor percepuți ai statului (The Guardian a scris un articol amplu despre ceea ce a presupus acest lucru și cum arată viața victimelor după).

 

Articole similare

Dicționarul Oxford a desemnat cuvântul anului 2017

Prestigiosul dicționar Oxford a desemnat cuvântul anului 2017, iar alegerea este neașteptată. Cuvânt...