Franța începe testarea săptămânii de lucru de patru zile. Cine se va bucura de program și cât timp

CoolNews, NEWS
share

Ministerele din Franța își propun să înceapă experimentarea săptămânii de lucru de patru zile în această primăvară, urmând să dureze cel puțin un an, conform unei note a administrației difuzate în preajma unui seminar guvernamental privind munca, conform informațiilor furnizate de AFP.

Anunțat inițial în ianuarie de către premierul Gabriel Attal, acest experiment vizează evaluarea impactului săptămânii de lucru reduse, în special în ceea ce privește echilibrul între viața profesională și cea privată. Adaptarea timpului de lucru constă în concentrarea orelor de muncă într-un număr mai mic de zile lucrătoare.

Experimentul va fi realizat cu un număr constant de salariați și fără a reduce timpul legal de lucru de 1607 ore pe an, conform precizărilor Direcției Generale pentru Administrație și Funcție Publică (DGAFP), citate de AFP.

Acest test se va desfășura atât la Paris, cât și în serviciile descentralizate ale ministerelor, iar decizia de a participa va fi la latitudinea fiecărui șef de departament.

Se preconizează că modularea timpului de lucru va începe cel târziu în septembrie 2024, pentru o perioadă de cel puțin un an, conform notei de serviciu. Prima evaluare a rezultatelor va fi realizată în vara anului 2025, iar aceasta va fi folosită pentru a pregăti continuarea și/sau extinderea experimentului.

În cadrul acestui experiment, administrațiile vor avea posibilitatea să testeze și săptămâna de patru zile și jumătate sau o alternanță între săptămâni de patru și cinci zile. Participarea va fi voluntară, dar anumiți funcționari publici care au obligații legale de serviciu, cum ar fi profesorii, vor fi excluși, la fel și programele care se abat de la săptămâna tradițională de cinci zile lucrătoare.

 

sursa foto: Shutterstock

Articole similare

Francezii, din nou în Cartea Recordurilor. Cât de lungă este cea mai mare baghetă din lume

Francezii au realizat un nou record mondial, intrând în Cartea Recordurilor pentru cea mai lungă bag...

[BREAKFAST] Povestea singurului ziar din lume care apare doar o dată la patru ani. "Chioșcurile au c...

Singurul ziar din lume care apare o dată la patru a revenit în chioșcurile din Franța, odată cu lans...

Hoți de catalizatoare auto din Franța, prinși în România

Trei suspecți au fost arestați preventiv și ar urma să fie extrădați în Hexagon. Polițiștii spun că ...