Eclipsa totală de soare în aprilie 2024. Unde poate fi observată

CoolNews, NEWS
share

Eclipsa totală de soare din aprilie se anunță a fi o oportunitate unică pentru cercetare științifică, datorită noilor tehnologii spațiale și a telescoapelor avansate, precum și a condițiilor cosmice favorabile. Apropieri rare ale Lunii de Pământ vor crea o perioadă extinsă și intensă de întuneric, iar activitatea solară crescută prezintă potențialul pentru explozii dramatice de plasmă.

Când și unde poate fi observată eclipsa?

Eclipsa totală de soare va avea loc pe data de luni, 8 aprilie 2024, traversând America de Nord de la vest la est, trecând prin Mexic, Statele Unite și Canada. Fenomenul va începe deasupra Oceanului Pacific de Sud, iar dacă condițiile meteorologice o permit, prima locație de pe continentul american care va experimenta totalitatea va fi coasta Pacificului din Mexic, în jurul orei locale 11:07.

Traiectoria eclipsei va continua din Mexic, intrând în Statele Unite prin Texas și traversând apoi Oklahoma, Arkansas, Missouri, Illinois, Kentucky, Indiana, Ohio, Pennsylvania, New York, Vermont, New Hampshire și Maine. Zone mici din Tennessee și Michigan vor beneficia, de asemenea, de vizibilitatea eclipsală totală. Fenomenul va pătrunde în Canada prin sudul Ontario, urmând să traverseze Quebec, New Brunswick, Prince Edward Island și Cape Breton, pentru a ieși din America de Nord continentală pe coasta atlantică a Newfoundland, Canada, la ora locală 17:16.

Statele Unite nu vor mai avea oportunitatea de a vedea o eclipsă totală de soare de o asemenea amploare până în 2045, ceea ce îi determină pe cercetători, inclusiv pe cei de la NASA, să depună eforturi considerabile pentru studierea acestui fenomen.

Peste 600 de baloane meteorologice vor fi lansate de către studenți de-a lungul traseului eclipsei, pentru a transmite în direct și a studia schimbările atmosferice. Astfel, cerul înorat nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru această operațiune de observare.

 

sursa foto: Shutterstock

Articole similare

Cum au simțit românii prezenți la Cascada Niagara eclipsa totală de soare - AUDIO

Milioane de oameni din Statele Unite ale Americii, Mexic și Canada au urmărit pe 8 aprilie eclipsa t...

Delia, pentru prima dată în turneu în Statele Unite ale Americii

Delia este în Statele Unite ale Americii pentru prima dată unde va susține 3 concerte după cum urmea...

Un pod de peste 2,5 km din SUA s-a prăbușit după ce a fost lovit de un vapor uriaș. Salvatorii caută...

Podul Francis Scott Key din Baltimore, Maryland, s-a prăbușit, marți, după ce a fost lovit de un vap...