Dragobetele – Sărbătoarea iubirii la români

CoolNews, NEWS
share

Pe 24 februarie, românii celebrează Dragobetele, o sărbătoare tradițională dedicată iubirii, ce marchează simbolic venirea primăverii și renașterea naturii. Spre deosebire de Valentine’s Day, Dragobetele are rădăcini adânci în cultura populară și este asociat cu obiceiuri autentice românești.

Cine era Dragobetele?

Legenda spune că Dragobetele era fiul Dochiei, un tânăr chipeș și plin de viață, considerat protectorul îndrăgostiților. Se credea că această zi aduce noroc în dragoste celor care o sărbătoresc așa cum se cuvine. În trecut, fetele și băieții din sate obișnuiau să se întâlnească în natură, să cânte și să danseze, iar cei care se sărutau în această zi rămâneau împreună tot anul.

Tradiții și obiceiuri

În satele românești, Dragobetele era momentul în care tinerii îndrăzneau să-și mărturisească sentimentele. Se organizau petreceri, iar fetele culegeau ghiocei și viorele, simboluri ale iubirii pure. Se spunea că cine nu sărbătorește Dragobetele va rămâne singur tot anul.

De asemenea, exista tradiția „zburătoritului” – fetele fugeau prin sat, iar băieții le urmăreau. Dacă fata era prinsă de băiatul pe care îl plăcea, acesta avea dreptul să o sărute în văzul tuturor.

Dragobetele astăzi

În prezent, Dragobetele câștigă din nou popularitate, fiind sărbătorit prin evenimente speciale, cadouri simbolice și momente romantice. Chiar dacă tradițiile s-au mai pierdut, esența sărbătorii rămâne aceeași: iubirea, bucuria și optimismul primăverii.

Fie că alegi să urmezi obiceiurile străvechi sau să-ți surprinzi partenerul cu un gest frumos, nu uita: Dragobetele sărută fetele!

sursa foto: Shutterstock

Articole similare

Trenuri de epocă în gară: România primește garnituri vechi de peste 30 de ani din Luxemburg

România se reînnoiește... cu pensionarea altora. Patru trenuri vechi de peste 30 de ani, scoase rece...

INS: Românii câștigă mai mult, dar cheltuie aproape tot – peste 60% din venituri se duc pe mâncare ș...

Veniturile românilor au crescut în ultimul trimestru al anului 2024, ajungând la o medie de 8.568 de...

[BREAKFAST] Tinerii din România amână căsătoria: cariera și dezvoltarea personală, pe primul loc...

Tot mai mulți tineri din România aleg să întârzie momentul căsătoriei și al întemeierii unei familii...