Doumentarul „Colectiv” a câștigat LUX Audience Award

CoolNews, Filme
share

Parlamentul European premiază documentarul românesc „Colectiv”. Președintele David Sassoli a acordat LUX Audience Award (Premiul publicului LUX 2021) filmului „Colectiv”, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc miercuri la Strasbourg.

„După perioada pe care tocmai am parcurs-o, oamenii simt o nevoie crescândă și presantă să se reunească, nu doar în spații de dezbatere, dar și în alte spații precum cinematografele. Cultura și filmul sunt expresii ale vitalității noastre creative și economice, dar mai ales ale vitalității democratice a societăților noastre.” a spus David Sassoli la prezentarea trofeului în cadrul unei ceremonii care a avut loc într-o formulă hibridă.

La acceptarea premiului, Alexander Nanau a adus un omagiu victimelor și familiilor implicate în tragedia „Colectiv”, precum și presei independente care a investigat acest caz.

„Vrem să luptăm cu corupția și vrem o presă liberă în Europa. Societățile nu evoluează dacă nu avem cultură, educație și presă independentă. Este datoria dumneavoastră să susțineți cetățenii, să reglementați investițiile în cultură și educație și să protejați jurnalismul”, a adăugat regizorul Alexander Nanau.

În decernarea acestui premiu Parlamentul colaborează cu Academia Europeană de Film pentru ”a ajunge la un public cât mai larg și pentru a întări legăturile dintre cetățeni și viața politică”.

FOTO: Parlamentul European

Articole similare

Together in EU. Planul Național de Redresare și Reziliență. Bani europeni pentru reforme și investiț...

Cu siguranță ai auzit de Planul Național de Redresare și Reziliență al României. Pe scurt PNRR. Ce e...

Together in EU. Pactul Verde European. Pasii spre neutralitatea climatică

Schimbările climatice și degradarea mediului sunt o amenințare existențială pentru noi toți iar Uniu...

Together in EU. Egalitatea de gen. Ce face UE pentru a asigura drepturi egale pentru femei și bărbaț...

La nivelul Uniunii Europene există o strategie privind egalitatea de gen. Aceasta conține obiective ...