De ce sunt oceanele sărate?

CoolNews
share

Înainte de Ziua Mondială a Oceanelor, marcată pe 8 iunie, pe virginradio.ro vrem să te ajutăm să descoperi mai multe despre oceane și să înțelegi de ce The Ocean is Everybody’s Business!

Știm cu toții că oceanele, dar și mările Planetei sunt sărate. Dar de ce se întâmplă asta și de ce salinitatea este importantă?

Există dovezi că salinitatea oceanelor se mărește treptat. Problema este că, pe măsură ce clima se încălzește, crește evaporarea și deci salinitatea oceanelor. Adică și densitatea apei marine, iar aceasta perturbă circulația termosalină și transportul substanțelor hrănitoare, dar și transferul de căldură între diverse regiuni ale oceanelor, toate acestea afectând viața marină.

Pentru început, trebuie să știi că 97% din apa de pe Pâmânt e sărată, iar dacă cumva am extrage toată sarea din apă și am arunca-o pe toată suprafața Terrei, am avea un strat de 150 de metri grosime de sare.

Prezenţa sării în apele marine şi oceanice este strâns legată de circuitul apei în natură. Toate fluviile Terrei se varsă în Oceanul Planetar, iar acest ciclu continuă de miliarde de ani: apa care se acumula în oceane se evapora treptat, lăsând însă mineralele şi sărurile în bazinele oceanice. Practic sarea provine din solul planetei.

Ploile care cad pe pământ conţin anumite procente de dioxid de carbon din aer, asta face ca apele ploilor să aibă o concentraţie uşor acidă. Ploaia erodează rocile, iar acidul carbonic din ea le descompune. Din aceste reacții rezultă săruri și minerale, care sunt duse de apele curgătoare până la oceane, unde ajung sub formă de ioni.

Mulţi dintre aceşti ioni, precum şi mineralele şi sărurile aduse în mări sunt consumaţi de microorganismele care trăiesc în aceste ape. Însă cei care nu sunt consumaţi, rămân în apa oceanelor de-a lungul timpului, când şi concentraţia loc creşte foarte mult.

Doi dintre cei mai des întâlniţi ioni din apele sărate ale mărilor sunt ionii de clor şi cei de sodiu. Împreună, cei doi ioni alcătuiesc peste 90% dintre toţi ionii dizolvaţi în oceane. Prin definiţie, sodiul şi clorul sunt elemente chimice sărate. Concentraţia apelor marine este de circa 35%, iar într-un kilometru pătrat de apă marină se află circa 120 tone de sare.

The Ocean is Everybody’s Business

Poluarea globală și pescuitul în exces au dus la scăderea drastică a populației majorității speciilor marine. Marea diversitate de viață a oceanelor oferă o mare parte din alimentele cu care ne hrănim, resurse pentru medicamente și alte elemente esențiale, de care avem nevoie pentru a supraviețui.

Oceanele sunt o sursă de hrană pentru milioane de oameni, produce oxigen, reprezintă casa pentru un număr incredibil de mare de vietăți sălbatice, oferă resurse pentru medicamente importante dar și pentru multe altele.

Virgin Radio Romania te invită să te implici și tu în salvarea viitorului – The Ocean is Everybody’s Business!

Articole similare

Top 5 cele mai frumoase plaje din lume

Căutarea perfecțiunii în vacanțele de vară ne poartă adesea către cele mai spectaculoase plaje din l...

SeaClear, sistem cu drone și roboți subacvatici creat de clujeni ca să curețe oceanele

”Să facem curat pe fundul oceanelor”, și-au zis cercetători de la Universitatea Tehnică din Cluj și ...

VIRAL: Bebe adus pe lume într-un avion

Încă un copilaș a fost adus pe lume într-un avion! Raymond Kaimana Wade Kobe Lavaka Mounga, așa a...