Confidenţialitate

Cum va arăta China după ce fiecare locuitor va primi note

Bogdan și Ionuț, CoolNews
share

Cum ar fi să îți respingă banca dosarul de credit de casă pentru că nu ai fost cuminte. Astfel de situații sunt pe cale să se întâmple în China unde autoritățile au dat startul unui proiect de dictatură digitală.

Astfel, China va fi prima țară din lume în care oamenii vor primi puncte sau vor fi depunctați în funcție de ce fac, ce cumpără de la supermarket, ce mănâncă, ce beau, dacă donează sânge sau cât de repede își plătește taxele.

Va conta până și felul în care traversează stradă, cu cine se văd sau cât de des își cumpără și joacă jocuri video.

Prin acest program autoritățile spun că vor să „purifice societatea chineză” prin răsplătirea cetățenilor „loiali” și pedepsirea celor care nu sunt demni de încredere.

Practic, vor fi colectate și analizate datele din telefoanele mobile, tranzacțiile bancare și imaginile de pe cele 200 de milioane de camere montate pe străzile localităților din toată China.

Cine ia note mari primește reducere la factura de electricitate, își ia credit cu dobândă preferențială sau are acces la studii superioare mai ușor.

Pe de altă parte, cine a fost băiat rău se va trezi cu taxe mai mari, va avea interdicție de călătorie cu avionul sau cu trenurile de mare viteză, nu va putea să-și cumpere sau să își închirieze o casă și nu va fi lăsat să-și dea copiii la școli private.

În unele orașe din China, precum Shenzhen, autoritățile au mers chiar mai departe și utilizează programe de recunoaștere facială pentru a umili în mod public persoanele care traversează prin loc nepermis.

Misiunea de Big Brother la care s-au băgat autoritățile chineze pare foarte greu de dus la bun sfârșit, dacă te gândești că țara numără în acest moment 1,4 miliarde de locuitori. Însă, planul este ca totul să fie funcțional din 2020.

Articole similare

Noul An Chinezesc, Anul Bivolului alb de Metal, n-o să mai fie sărbătorit

În plină pandemie de coronavirus, noul an chinezesc n-o să mai fie sărbătorit în mai multe provincii...

”Cimitir” de biciclete într-un oraș din China

Mulți dintre noi nu ne-am prinde la o primă vedere ce se află exact în imaginea de mai sus. Ei bi...

VIDEO: Doi roboți din China s-au luat la ceartă

Pare SF, dar pare că și roboții din 2021 au nemulțumirile lor. Doi roboți dintr-o librărie din Ch...