Confidenţialitate

Cum va arăta China după ce fiecare locuitor va primi note

CoolNews, Energia aia bună
share

Cum ar fi să îți respingă banca dosarul de credit de casă pentru că nu ai fost cuminte. Astfel de situații sunt pe cale să se întâmple în China unde autoritățile au dat startul unui proiect de dictatură digitală.

Astfel, China va fi prima țară din lume în care oamenii vor primi puncte sau vor fi depunctați în funcție de ce fac, ce cumpără de la supermarket, ce mănâncă, ce beau, dacă donează sânge sau cât de repede își plătește taxele.

Va conta până și felul în care traversează stradă, cu cine se văd sau cât de des își cumpără și joacă jocuri video.

Prin acest program autoritățile spun că vor să „purifice societatea chineză” prin răsplătirea cetățenilor „loiali” și pedepsirea celor care nu sunt demni de încredere.

Practic, vor fi colectate și analizate datele din telefoanele mobile, tranzacțiile bancare și imaginile de pe cele 200 de milioane de camere montate pe străzile localităților din toată China.

Cine ia note mari primește reducere la factura de electricitate, își ia credit cu dobândă preferențială sau are acces la studii superioare mai ușor.

Pe de altă parte, cine a fost băiat rău se va trezi cu taxe mai mari, va avea interdicție de călătorie cu avionul sau cu trenurile de mare viteză, nu va putea să-și cumpere sau să își închirieze o casă și nu va fi lăsat să-și dea copiii la școli private.

În unele orașe din China, precum Shenzhen, autoritățile au mers chiar mai departe și utilizează programe de recunoaștere facială pentru a umili în mod public persoanele care traversează prin loc nepermis.

Misiunea de Big Brother la care s-au băgat autoritățile chineze pare foarte greu de dus la bun sfârșit, dacă te gândești că țara numără în acest moment 1,4 miliarde de locuitori. Însă, planul este ca totul să fie funcțional din 2020.

Articole similare

FORBES: Beijing a depășit New York la numărul de miliardari

Beijingul e plin de bogați. Potrivit Forbes, în Beijing sunt acum mai mulți miliardari decât în o...

Surpriză în preliminariile pentru Mondialul din 2022: Macedonia de Nord a învins Germania

Surpriză de proporții în preliminariile pentru Mondialul din 2022! Macedonia de Nord a învins Ger...

Experții OMS vin cu primele răspunsuri despre cum SARS-CoV-2 a băgat planeta în criză

Experții vin cu primele răspunsuri despre cum SARS-CoV-2 a băgat planeta în criză. Cel mai probab...