Cum să ne ferim de caniculă: Sfaturi pentru a face față temperaturilor extreme

CoolNews, NEWS
share

Pe măsură ce verile devin din ce în ce mai fierbinți, protejarea împotriva caniculei devine esențială pentru menținerea sănătății și a confortului. Canicula poate afecta grav sănătatea, provocând insolații, deshidratări și alte probleme grave. Iată câteva sfaturi utile pentru a vă proteja de căldura extremă.

1. Hidratarea constantă

Hidratarea este cheia pentru a face față caniculei. Consumați cel puțin 2-3 litri de apă pe zi și evitați băuturile alcoolice sau cele care conțin cafeină, deoarece acestea pot duce la deshidratare. Păstrați o sticlă de apă la îndemână și beți în mod regulat, chiar dacă nu simțiți neapărat sete.

2. Evitați expunerea la soare

Încercați să rămâneți în interior în timpul orelor de vârf ale caniculei, de obicei între 10:00 și 16:00. Dacă trebuie să ieșiți, purtați haine ușoare, de culoare deschisă și din materiale naturale, precum bumbacul. Nu uitați să purtați pălării cu boruri largi și ochelari de soare pentru a vă proteja capul și ochii.

3. Folosiți protecție solară

Aplicați cremă de protecție solară cu un factor de protecție ridicat (SPF 30 sau mai mare) pe toate zonele expuse ale pielii. Reaplicați la fiecare două ore și după ce ați transpirat sau înotat.

4. Mențineți-vă locuința răcoroasă

Închideți ferestrele și trageți jaluzelele sau perdelele în timpul zilei pentru a menține răcoarea în casă. Folosiți ventilatoare sau aparate de aer condiționat pentru a menține o temperatură confortabilă. Dacă nu aveți aer condiționat, petreceți timp în locuri publice răcoroase, cum ar fi centre comerciale sau biblioteci.

5. Atenție la semnele de insolație

Fiți atenți la simptomele insolației, care includ amețeli, greață, dureri de cap, piele roșie și uscată, și temperatură corporală crescută. Dacă observați aceste simptome la dumneavoastră sau la altcineva, căutați imediat un loc răcoros și hidratați-vă. În cazurile severe, solicitați ajutor medical de urgență.

6. Planificați activitățile în mod inteligent

Planificați activitățile fizice în aer liber dimineața devreme sau seara târziu, când temperaturile sunt mai scăzute. Luați pauze frecvente pentru a vă odihni și hidrata.

7. Verificați persoanele vulnerabile

Asigurați-vă că rudele și vecinii mai în vârstă sau cei cu probleme de sănătate sunt în siguranță și bine hidratați. Persoanele în vârstă și copiii sunt mai susceptibili la efectele caniculei.

Protejarea împotriva caniculei nu este doar o chestiune de confort, ci și de sănătate. Urmați aceste sfaturi pentru a vă proteja pe dumneavoastră și pe cei dragi în timpul zilelor fierbinți de vară.

 

sursa foto: Shutterstock

Articole similare

ANM: Cod roșu de caniculă în aproape toată țara. Temperaturile maxime vor ajunge până la 41 de grade...

Cod roșu de caniculă valabil în următoarele zile în aproape toată țară, anunță Administrația Naționa...

Cum să îți protejezi animalele domestice de căldura extremă

Pe timp de vară, temperaturile ridicate pot reprezenta un pericol semnificativ pentru animalele dome...

Orașe din lume pe care să le ocolești pe timp de vară

Călătoriile de vară sunt de multe ori sinonime cu aventură și descoperire, dar există anumite destin...