Cum poți învăța istoria României ușor

CoolNews
share

În Anul Centernarului a apărut, în sfârșit, o platformă care explică vizual și simplu istoria României. Proiectul ”Acum 100 ani” este un demers educațional apolitic, pro bono, adresat tinerei generații. Este vorba despre o abordare imersivă, gamificată, un mod dramatizat de prezentare a informaţiilor istorice aduse în prezent prin mijloace vizuale, utilizând tehnologia 3D și realitate virtuală.

Platforma educaționala www.acum100ani.ro, gândită drept o resursă colaborativă și o sursă calificată de a învăța tinerii despre această filă din istoria României, reunește informații despre implicarea României în Primul Război Mondial și viața din tranșee.

Pentru a fi ușor de accesat, informațiile sunt împărțite în câteva secțiuni intuitive: Armate, Bătălii, Personalități, Memorialistică, Decorații.

“Fiecare medalie de pe site poate fi vizualizată 3D, transformând astfel experiența de documentare într-o experiență aproape senzorială. Este modul nostru de a accentua faptul că ne propunem să pictăm un tablou al istoriei în tușe autentice. Uneori, istoria glorifică pe nedrept pseudoeroi. Uneori, istoria tace când ar trebui să nu o facă. Alteori, trecutul este rescris, fie prin omisiuni, fie prin reinterpretări eronate.

Proiectul nostru își propune să readucă în atenția publicului anii Marelui Război într-o lumină ce respectă adevărul istoric, fără să cadă pradă mistificării. Armata română nu a fost cruțată pe parcursul Războiului pentru Întregirea Neamului nici de înfrângeri, nici de comandanți care au comis erori grave în conceperea sau conducerea bătăliilor, nici de momente de disperare. Iar proiectul nostru își propune să documenteze acest drum prin tranșee la propriu și la figurat, cu bune și cu rele.”, spune Radu Olteanu, inițiatorul proiectului.

Pentru secțiunea de Memorialistică proiectul s-a bucurat de sprijinul Editurii Humanitas și Editurii Militare, ce au furnizat în calitate de parteneri ai proiectului fragmente valoroase din jurnale de război publicate de-a lungul anilor.

”Ar fi dezonorant pentru noi să uităm că Marea Unire nu ar fi fost posibilă fără cele 960 de zile în care ţara s-a găsit angajată în lupte, soldate cu aproape 1 milion de victime (morţi, răniţi şi dispăruţi), ceea ce, raportat la populația de aproximativ 8 milioane de locuitori a Vechiului Regat în 1916, reprezintă un preţ teribil.”, crede Adrian Pandea, directorul Editurii Militare.

Proiectul se adresează în special tinerilor, comunicând în limbajul consacrat pentru generația lor, utilizând tehnologia drept liant informațional și generând o interacțiune autentică, bazată pe empatie cu aceștia.

“Noi credem că istoria poate fi prezentată atractiv, inclusiv pentru tânăra generație. De aceea, ori de cate ori e posibil, Editura Humanitas încearcă să sprijine inițiativele educaționale care au o abordare nouă și care lărgesc accesul la informație prin mijloace inovative. Iar ceea ce ne-a atras în mod special la acest proiect a fost promisiunea de a arăta istoria într-o manieră cinematografică. Visual History nu este despre istorie povestită sau recitată mecanic, ci despre istorie la care devii martor indirect pentru că o poți vedea în simulări, fragmente de jurnal și documente.”, a declarat Anda Vișan, coordonator PR & Marketing la Editura Humanitas.

“Ne-am bucurat să descoperim în inițiatorul proiectului pasiunea pentru istorie care ne anima pe noi și pe cititorii revistei Historia. Și, deși iubim cuvântul scris și articolele documentate, ne dăm seama că noua generație are nevoie de mai mult dinamism, de mai multă culoare, de o altfel de abordare. Cu aceste elemente inedite ne-a cucerit acest proiect și ne-a convins că prin parteneriatul nostru putem reda istoria în cheie modernă.” a declarat Ion M. Ioniță (Redactor-șef, Historia).

Pentru secțiunea Decorații proiectul a avut susținere din partea Asociației Tradiții Ostășești și, în mod special, a președintelui Emil Boboescu, oferind consultanță pe teme istorice și militare. Contribuții valoroase (donații de cărți poștale și medalii) au oferit și Grecu Dan Simion, Lucian Ionuț Vintilă și Liviu Burcea, urmași ai eroilor de război sau pur și simplu oameni obișnuiți pasionați de istorie. Iar Jecinci și Colorostariu au avut amabilitatea de a dona fotografii de epocă, colorizate.

Articole similare

[BREAKFAST] Cel mai vechi sărut din lume. Când a avut loc, de fapt și cine a dat „startul”

În prezent, este un lucru foarte obișnuit să vedem persoane care se sărută în locuri publice. Chiar ...

Creativitatea românilor pe TikTok în 2022. Cum a arătat anul curent pe cea mai populară rețea de soc...

Creatorii reprezintă inima platformei TikTok, cei care reușesc să inoveze crearea de conținut și să ...

10 piese românești care ne arată că hip-hop-ul din România poate concura cu cel din vest

Cultura urbană este cea mai iubită în momentul de față, fapt care a dus la o diversificare majoră a ...