Cum arată primul pod pietonal din lume construit cu beton printat 3D (VIDEO/FOTO)

CoolNews, Tech
share

În cadrul Bienalei de Arhitectură de la Veneția, a fost dezvăluit primul pod pietonal din lume construit cu beton printat 3D. Podul Striatus este realizat de Holcim cu sprijinul Block Research Group, al casei de arhitectură Zaha Hadid și al Incremental3D.

Realizarea acestui proiect stabilește o premieră în sectorul construcțiilor prin noua modalitate de utilizare a betonului: una digitală, prietenoasă cu mediul și cu un design circular inovator.

Podul pietonal se auto-susține, grație design-ului inedit, ce incorporează metode și calcule specifice tehnologiei 3D. Structural vorbind, elementele sunt solicitate doar la compresiune, fără să fie necesară utilizarea armăturii din metal. Se folosește, astfel, o cantitate minimă de material, în condiții de rezistență optimă.

“Striatus a fost proiectat de unii dintre cei mai inovatori și creativi arhitecți și ingineri din lume. Acest pod este o dovadă a posibilităților infinite pe care le oferă betonul printat 3D, permițând structuri de construcții mai durabile, mai rapide și mai eficiente, fără compromisuri în ceea ce privește estetica și funcționalitatea. Designul său digital și circular utilizează betonul la cel mai înalt nivel de optimizare, cu minimum de material și blocuri de beton, care pot fi reasamblate și reciclate în mod repetat”, a declarat Jan Jenisch, CEO al grupului Holcim.

Structura complexă a podului Striatus a fost realizată cu cerneală personalizată din gama Holcim Tector Print.

Următoarele generații de cerneală vor putea include soluții ECO, precum cimentul verde ECOPlanet, gama de betoane verzi ECOPact sau deșeuri reciclate, rezultate din construcții și demolări.

“Numele Striatus reflectă logica structurală a podului și procesul de fabricație. În structurile arcuite și boltite, materialul este așezat astfel încât forțele care apar în elementele de structură să fie doar de compresiune pură. Însăși geometria contribuie la rezistență, fiind folosită doar o fracțiune din materialele utilizate în grinzile de beton convenționale.

Acest proiect deschide noi oportunități de a construi cu mai puțin efort și într-un mod mai ecologic”, precizează Philippe Block, co-director Block Research Group.

Proiectul Striatus face parte din expoziția “Time Space Existence”, găzduită de Centrul Cultural European (ECC), în cadrul Bienalei de Arhitectură de la Veneția (Italia).

Podul printat 3D este deschis publicului și poate fi văzut până în noiembrie, în Grădinile Marinaressa din Veneția, Italia.

Articole similare

„Avatar: The Way of Water” pe primul loc în box office-ul mondial

Continuarea Avatar a regizorului James Cameron, Avatar: The Way of Water (20th Century Studios), a g...

Primul documentar 3D românesc se lansează pe 1 iunie

De Ziua Internațională a Copilului, „Guvernul Copiilor 3D” va fi lansat în premieră națională. Proie...

A apărut prima mașină printată 3D - VIDEO

Cu doar 50 de piese, toate din plastic (mai puțin șasiul și motorul care sunt metalice), LSEV este p...