Confidenţialitate

Consiliul Național al Elevilor: E nevoie de săli izolate și subiecte de rezervă pentru elevii depistați cu temperatură ridicată

NEWS
share

Klaus Iohannis a avut joi o ședință cu reprezentanții Guvernului, pe tema măsurilor de gestionare a pandemiei.

La finalul întâlnirii, președintele a făcut o declarație de presă, în care a vorbit despre principalele măsuri care vor intra în vigoare de săptămânile următoare.

„Legat de examenele nationale, vor avea loc fizic asa cum au fost anuntate si planificate de cateva luni. Evaluarea Nationala incepand din 15 iunie dupa care examenul de Bacalaureat. Este posibil sa fie copii bolnavi care vin la examen. La Evaluarea Nationala, pentru copii care sunt bolnavi, care sunt gasiti cu febra la intrarea in scoala, se organizeaza o a doua sesiune din 29 iunie. In privinta Bacalaureatului si aici pot fi copii cu probleme, se va organiza ca si in alti ani a doua sesiune in august.”, a precizat Președintele Klaus Iohannis

Consiliul Național al Elevilor, împreună cu Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversar îi cer Președintelui Klaus Iohannis măsuri pentru elevii care vor fi depistați cu temperatură ridicată la intrarea în școli: „O soluție în acest sens este susținerea examenului de Bacalaureat într-o sală separată, izolată, sau, respectiv, susținerea probelor aferente examenului în aceeași perioadă în care va avea loc și cea de-a doua sesiune a Evaluării Naționale.”

“Consiliul Național al Elevilor, împreună cu Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar reacționează cu privire la declarațiile făcute de Președintele României, Klaus Iohannis, în contextul examenelor naționale.

Astfel, atragem atenția asupra faptului că elevii care, din varii motive, nu vor trece de triajul epidemiologic, vor fi condamnați la a renunța la facultatea pe care doresc să o urmeze. În cursul zilei de ieri, reprezentanții elevilor și părinților au susținut, în cadrul unui dialog cu Ministerul Educației și Cercetării, ca elevii înscriși la examenul de Bacalaureat să poată susține probele de examen după o procedură separată, într-o sală izolată și cu subiecte de rezervă, însă acest plan a fost demontat astăzi fără o consultare a reprezentanților elevilor și părinților. Implementarea acestei măsuri ar produce efecte dezastruoase pentru parcursul educațional al viitorilor studenți, fiind o măsură care încalcă principiul egalității de șanse. Universitățile, atât cele de pe plan național, cât și cele din planul internațional, organizează procesul de admitere în lunile iulie – august, fapt care ne demonstrează că elevii care au peste 37.3 grade temperatură vor fi trimiși direct acasă și privați de dreptul a urma facultatea pentru care s-au pregătit.

Înțelegem necesitatea unor măsuri riguroase, care să vizeze interesul superior al elevului și somăm Administrația Prezidențială și Guvernul României să identifice o strategie alternativă prin care elevii care au temperatura peste 37.3 grade (acest lucru putând fi cauzat inclusiv de menstruație sau de stres) să poată susțină examenul de Bacalaureat în condiții igienico-sanitare corespunzătoare. O soluție în acest sens este susținerea examenului de Bacalaureat într-o sală separată, izolată, sau, respectiv, susținerea probelor aferente examenului în aceeași perioadă în care va avea loc și cea de-a doua sesiune a Evaluării Naționale.

Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la modul în care parcursul educațional al elevilor, viitorilor studenți, va fi afectat de această măsură și asigurăm elevii și părinții pe care îi reprezentăm că ne vom orienta demersurile către garantarea dreptului către o admitere în învățământul superior care să nu prejudieze nici măcar un elev.

Nici măcar un singur elev nu trebuie lăsat în urmă, motiv pentru care, împreună cu Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, ne orientăm eforturile spre a găsi soluții și spre a le urgenta către decidenți. Am stabilit un plan: elevii să aibă oportunitatea de a susține examenul, iar statul român să asigure condițiile. Este inacceptabil și o negare a principiului egalității de șanse, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Venim cu acest apel către MEC și Administrația Prezidențială ținând cont de contextul actual, unul bazat pe incertitudine si nemulțumirea unui număr foarte mare de părinți. Nu este absolut deloc normal să-i anulezi o șansă unui elev, bazându-ne pe măsurarea temperaturii.

În concluzie, avem nevoie de o procedură specială si pentru elevii de la BAC care nu pot intra în examen, exact cum s-a procedat cu elevii de la EN, a declarat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar. “

Articole similare

Rezultatele la Evaluarea Națională 2021, publicate

Emoțiile pentru cei care au susținut Evaluarea Națională 2021 se încheie azi pentru cei mai mulți di...

Evaluarea Națională 2021: Un elev a fost dat de gol de un mesaj RO-Alert că are telefonul la el

Joi, la proba la matematică de la Evaluarea Națională, pentru tentativă de fraudă au fost eliminaţi ...

Un psiholog dă sfaturi pentru elevi: “Nu vă neglijați plăcerile când sunteți stresați. Relaxați-vă, ...

În perioada Evaluării Naționale, a Bacalureatului, dar și a altor examene, Ana Anghelescu, unul dint...