Cireșe cadou, dacă donezi sânge

CoolNews, Viral
share

Oferă inedită pentru donatorii de sânge! Cei care donează sânge, în această săptămână, la Centrul de Transfuzii din Târgu-Jiu, primesc 10 kilograme de cireșe.

Cireșele nu vin însă de la autorități, ci de la un cultivator privat al prețiosului fruct, Alin Măruţă, care a făcut anunțul pe Facebook, miercuri. Ideea lui a ajuns rapid în presa centrală.

„Cei care fac dovada cu o poză că donează sânge primesc 10 kilograme de cireşe GRATUIT săptămâna asta, aşa că, hai, mişcaţi-vă şi faceţi fapte bune!“, este mesajul transmis de Alin Măruţă pe contul său Facebook.

Ideea vine în contextul în care conducerea Centrului de Transfuzii Sanguine Târgu-Jiu se aşteaptă la o reducere a numărului de donatori, pentru că începe perioada concediilor.

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge a fost marcată pe 14 iunie!

Ca și culoarea ochilor, grupele de sânge se moștenesc genetic de la părinți la copii. Orice grupă de sânge ai avea – A,B, AB sau O, se bazează pe grupele de sânge ale mamei și tatălui tău. Și orice grupă de sânge ai avea, prin donația ta poți salva mai multe vieți!

Nevoia de sânge este permanentă, deoarece toate intervențiile chirurgicale majore nu s-ar putea realiza fără transfuzii de sânge.

Dintr-o singură donare de sânge, poți salva până la trei vieți, sângele fiind descompus, la laborator, în globule roșii (folosite in special pentru intervenții chirurgicale), trombocite (ajută bolnavii de cancer și leucemie) și plasmă (folosită în accidente, traume și arsuri).

Anual, peste 600.000 de persoane au nevoie de sânge, iar unul din zece pacienți care ajung la spitalele din România are nevoie de sânge sau de produse derivate din sânge. Tu poți deveni salvatorul acestor persoane! Dincolo de faptul că te transformi într-un erou pentru ei și pentru cei din jurul tău, donatorii de sânge au dreptul să primească, după donare, și alte beneficii, precum tichete de masă sau reducere la abonamentele de transport în comun.

De ce este sănătos să donezi sânge?

  1. Donatorilor de sânge li se monitorizează starea de sanatate, prin efectuarea analizelor de sânge.
  2. Sângele se împrospătează și îi scade vâscozitatea, iar imunitatea organismului crește.
  3. Donatul repetat de sânge are ca efecte benefice reducerea presiunii sanguine, a glucozei din sânge sau a ritmului cardiac.
  4. Donatorii de sânge prezintă cu 88% mai puține riscuri de a face infarct decât cei care nu donează.
  5. Donarea de sânge scade cu 30% riscul de paralizie şi de accident vascular.

ILUSTRAȚIE: Nick Fewings / Unsplash

Articole similare

[BREAKFAST] Mai mulți angajați ai primăriei din Târgu Jiu au demisionat după ce primarul i-a pus să ...

Mai mulți angajați au demisionat ori și-au luat concediu după ce primarul municipiului Târgu Jiu a d...

[BREAKFAST] Cât mai costă un kg de cireșe în 2023? Sunt mai ieftine decât în anii trecuți

Primele cireșe au început să apară în piețe de la începutul lunii mai. Într-o piață din Buzău, spre ...

Machine Gun Kelly a plecat plin de sânge de la o petrecere

Machine Gun Kelly a fost văzut plecând dintr-o petrecere plină de sânge. Nu cu mult timp înainte, ar...