Cetățenii români pot călători în Turcia doar cu buletinul, fără viză. Anunțul lui Erdogan

CoolNews, NEWS
share

Cetățenii români pot călători în Turcia fără viză, conform unui decret prezidențial anunțat marți, cu ocazia vizitei premierului Marcel Ciolacu la Ankara. În cadrul acestei vizite oficiale, premierul României a fost invitat de președintele Recep Tayyip Erdogan.

Publicația TurkiyeNewsPaper a relatat că decretul prezidențial, publicat în Monitorul Oficial al Republicii Turcia înainte de vizita premierului Ciolacu, a stabilit scutirea de vize pentru cetățenii români care intră în Turcia. Conform Agerpres, această scutire se aplică cetăţenilor români titulari ai cărţii de identitate pentru călătoriile turistice şi permisele de tranzit, cu o ședere maximă de 90 de zile în decursul unei perioade de 180 de zile.

Președintele Erdogan l-a primit pe premierul Ciolacu cu o ceremonie oficială la Complexul Prezidențial. Prima reuniune a Consiliului de cooperare strategică la nivel înalt România-Turcia a avut loc după întâlnirile bilaterale. Ulterior, cei doi lideri au participat la o ceremonie de semnare a unor acorduri și au susținut o conferință de presă comună.

Vizita premierului român coincide cu lansarea regimului de călătorie fără vize pentru cetățenii români care intră în Turcia. Decretul prezidențial, care prevede scutirea de vize pentru cetățenii români posesori ai unui document național de identitate, a fost publicat în Monitorul Oficial și este deja în vigoare. Acesta prevede că cetățenii români pot călători în Turcia fără viză pentru călătorii turistice și tranzit, cu o ședere maximă de 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile, conform articolului 18 din Legea nr. 6458 privind regimul străinilor și protecția internațională.

În altă ordine de idei, președintele Institutului Yunus Emre, Seref Ates, a anunțat luni că limba turcă va fi oferită ca opțional în școlile publice din România, în cadrul proiectului „Alegerea mea este turca”. Ates a subliniat importanța acestui proiect, menționând proximitatea geografică, asemănările culturale și parteneriatele strategice dintre cele două țări. Astfel, școlile de stat din România vor oferi cursuri opționale de limba turcă de la clasa întâi până la sfârșitul liceului.

 

sursa foto: Shutterstock

Articole similare

Se schimbă CNP-urile. Cum vor arăta noile coduri numerice personale

Ministerul Afacerilor Interne a simplificat procesul de atribuire a Codului Numeric Personal (CNP) p...

TOP 5 cele mai interesante destinații turistice din Turcia. Le poți vizita fără viză

Turcia, situată la intersecția dintre Europa și Asia, este o țară plină de diversitate culturală, pe...

Care a fost cel mai vizitat oraș în 2023? Foarte mulți români îl aleg pentru vacanțe

Istanbul a fost cel mai vizitat oraș anul trecut. Aproape 20 de milioane de turiști i-au trecut prag...