Cei mai buni liceeni la dezbateri academice sunt din România

CoolNews
share

Lotul național al României la dezbateri academice a participat la Turneul Eurasian Schools Debating Championship 2020, de la Istanbul, competiție pe care a și câștigat-o marcând o premieră în istoria de 10 ani a acestui turneu.

Ambele echipe din lotul lărgit al României – „Romania Blue” (formată din Oana Nițu, Valeriu Cărășel, Vlad Ionescu) și „Romania Red” (formată din Diana Diaconescu, Anamaria Petcu, Teodor Grama) – au reușit performanța de a ajunge în marea finală, eliminând pe parcurs echipe puternice din 9 țări, inclusiv loturile naționale ale Turciei și Armeniei. Finala a fost câștigată de echipa „Romania Blue”.

Totodată, la competițiile de dezbateri academice este evaluată și performanța individuală (Top 10 Speakers), iar în cadrul Eurasian Schools Debating Championship 2020, 5 dintre cei 6 reprezentanți ai echipei României au ocupat un loc în clasamentul individual al debaterilor. Pe prima poziție s-a clasat Valeriu Cărășel, iar Vlad Ionescu, Oana Nițu, Teodor Grama și Diana Diaconescu, au ocupat pozițiile 4, 5, 6, respectiv 8.

La competiție au mai participat 33 de echipe din 9 țări: Armenia, Kazakhstan, Turcia, Danemarca, Grecia, Cehia, Croația, Marea Britanie, Uganda. Prin prezența la competițiile de dezbateri academice și prin evoluția remarcabilă, România și-a câștigat o poziție respectată în circuitul internațional al dezbaterilor.

Competiția Eurasiatică de Dezbateri (Eurasian Schools Debating Championship) a avut loc în perioada 19-24 ianuarie.

Participarea lotului național al României la competiții, fie că sunt din circuitul național sau internațional, face parte din “antrenamentul” pentru Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, ce va avea loc în acest an în Mexic, în perioada 19-29 iulie 2020.

Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR) selectează și antrenează pentru România o echipă formată din 5 tineri debateri, care sunt sprijiniți de arbitri și antrenori pentru a participa la WSDC (World Schools Debate Championship), cea mai prestigioasă competiție la nivel mondial în acest domeniu.

În fiecare an, liceeni din cluburile de dezbateri ARDOR din întreaga țară parcurg o serie de etape pentru a ajunge să reprezinte România și să lupte, ca delegație, pentru titlul de campioană mondială în dezbateri. Cei mai buni vorbitori ai lumii din învățământul liceal se adună într-o confruntare a ideilor pentru ca la final, echipa care a reușit să convingă juriul de arbitri să câștige titlul de campioană mondială.
Anul acesta, lotul național în format extins a avut deja rezultate excepționale la fiecare competiție la care a participat, fie ea din circuitul național sau internațional. La Winter Holidays Open, care a avut loc la Zagreb, în decembrie 2019, lotul național a reușit să ajungă în semifinale.

„De 6 ani antrenez lotul național al României și am avut astfel oportunitatea să învăț extraordinar de multe lucruri despre ce înseamnă să sudezi o echipă, ce înseamnă să faci performanță, câtă muncă și implicare cere și cum pentru a face performanță trebuie să fii în primul rând critic cu tine însuți și să nu îți desconsideri adversarii, să înțelegi câte nu știi ca să poți deveni mai bun.

Acest rezultat este unul impresionant și, sperăm noi, va contribui la generarea unei susțineri din ce în ce mai mari atât a Lotului, cât și a întregii mișcări de dezbateri din România. Le sunt recunoscător într-un mod care e greu de pus în cuvinte atât tinerilor debateri, colegilor care în ultimii ani s-au alăturat echipei extinse de co-antrenori și antrenori asistenți, cât și colegilor din rețeaua extinsă ARDOR, alături de care construim de 25 de ani, viitorii cetățeni și lideri ai României ”, spune Șerban Pitic, antrenorul principal al Lotului Național.

Articole similare

Joe Biden și Donald Trump, prima dezbatere televizată din an. Ce acuzații și-au adus cei 2 candidați...

În prima lor confruntare televizată de anul acesta, președintele Statelor Unite, Joe Biden și contra...

Organizatorii Electric Castle pregătesc EC Talks

Organizatorii Electric Castle pregătesc EC Talks, un format de dezbateri care aduce în fața publicul...

Ministrul Educației a anulat dezbaterea cu Selly care ar fi trebuit să aibă loc vineri, de la 15:00...

La începutul lunii septembrie Selly a trimis o scrisoare deschisă către factorii decidenți din Minis...