Serialul Cernobîl, difuzat de HBO, a pus din nou în atenția lumii întregi cea mai mare catastrofă nucleară din istoria omenirii. Pe 26 aprilie 1986 reactorul 4 al centralei atomice de la Cernobîl a explodat, iar peste Europa a fost aruncat un nor radioactiv. 47 de persoane au murit atunci în încercarea de a lichida incendiul, iar mii de oameni au fost evacuați din casele lor aflate în apropierea centralei.
Potrivit unui reportaj Digi24, în prezent, un teritoriu de 2.600 de kilometri pătrați în jurul centralei este izolat cu sârmă ghimpată, iar armata ucrainiană are puncte de control dotate cu filtre speciale de măsurare a radioactivității.
Te-ai gândi poate că „zona de excludere” ar trebui să fie un teritoriu pustiu, însă biologii povestesc că au văzut tot felul de specii de animale pe acolo, de la porci mistreți și căprioare la muște. În plus, vegetația s-a dezvoltat după accident. În locul câmpurilor și al pășunilor au apărut păduri și chiar un lac pe care înoată lebede.
În orașul care poartă același nume cu centrala Cernobîl lucrează mii de ucrainieni la întreținerea sarcofagului de beton construit peste reactorul avariat. Tot ei sunt prinși într-unul dintre cele mai ambițioase proiecte inginerești din istorie: trebuie să construiască un sarcofag megalitic, de 36.000 de tone, care va fi montat peste cel deja existent.
Acesta ar trebui să rețină, în sfârșit, radiațiile care ies încă din reactorul care a explodat acum 33 de ani.
40 de țări plătesc pentru ridicarea sarcofagului.
Oamenii de știința spun că ar putea trece mii de ani până când zona să fie sigură pentru locuit și îi avertizează pe cei care au început să ajungă în zonă ca turiști că este periculos să se aventureze în împrejurimile Cernobîl-ului.