Imaginea unei dubițe a unei firme de curierat, din care sunt descărcate noile doze de vaccin anticovid, a devenit rapid virală azi. Nici nu avea cum altfel, având în vedere precedentul transport cu celebra dubă cu pinguini.
Denumirea comercială a vaccinului Pfizer-BioNTech este COMIRNATY.
În cazul vaccinului Comirnaty, cutiile termoizolante pentru transport sunt conforme cu cerinţele şi standardele transporturilor care conţin gheaţă carbonică, impuse de către IATA (The International Air Transport Association), potrivit unui comunicat DHL transmis Virgin Radio Romania.
DHL Express a început distribuția internațională a vaccinului COVID-19. Primele avioane DHL care aduc vaccinul în România au ajuns astăzi pe Aeroportul ”Henri Coandă” din București, Aeroportul Internațional Traian Vuia din Timișoara și Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj.
Nu doar în România ajung astfel dozele de vaccin anticovid. Potrivit unui comunicat DHL, pe lângă primele zboruri către Israel, Mexic și Singapore, compania de curierat expres şi logistică se pregătește să efectueze alte zboruri în perioada următoare, cu vaccinuri de la centrele sale de operare din întreaga lume.
„După numeroase luni de pregătire, suntem bucuroși că ne-a fost atribuită misiunea de distribuire a vaccinurilor și că putem astfel contribui cu expertiza logistică și rețeaua noastră pentru a face vaccinul accesibil la nivel mondial”, menționeză Agnieszka Blas, Director General DHL Express Romania.
Furnizorii de logistică sunt provocați să stabilească rapid un lanț de aprovizionare medicală pentru a livra vaccinuri într-o cantitate fără precedent, de peste 10 miliarde de doze la nivel mondial – inclusiv în regiunile cu infrastructuri logistice mai puțin dezvoltate, unde trăiesc aproximativ 3 miliarde de oameni. Pentru a asigura o acoperire globală în următorii doi ani, vor fi necesare până la 200k transportatori de paleți și 15 m cutii de răcire, precum și un număr de 15 k zboruri pentru diferitele configurații ale lanțului de aprovizionare.
Anumite vaccinuri necesită condiţii speciale de depozitare şi transport (temperaturi cuprinse între -90°C și -60°C).
Ce este gheața carbonică
Gheața carbonică, cunoscută și sub denumirea de gheață uscată, este o formă solidă a dioxidului de carbon.
Aceasta este folosită în special ca agent de răcire și are în acest sens o serie de avantaje precum temperatura mai scăzuta decât cea a apei înghețate și neproducerea de reziduuri.
Gheața carbonică sublimează la -78.5 °C. Această temperatură foarte scăzută face ca lucrurile solidificate să fie extrem de greu de utilizat fără folosirea unei protecții adecvate, din cauza fenomenului de înghețare a țesuturilor vii (degerături).