Ce e REAL și ce e MIT în serialul Chernobyl de pe HBO – analiză Business Insider

CoolNews, Filme
share

Chernobyl este în continuare, pe IMDB, cel mai bun serial din istorie, cu o medie de 9,7/10 după ce peste 100.000 de mii de oameni și-au spus părerea.

Oamenii de la Business Insider au făcut o analiză a scenariului și a lucrurilor care s-au întâmplat/nu s-au întâmplat în realitate la Chernobyl. Acestea sunt cele mai importante lucruri:

 

MIT – Pompierii care au ajuns în prima seară să stingă focul de la Chernobyl au avut de îndurat radiații de două ori mai mari decât la Hiroshima, în fiecare oră

Atât Chernobyl, cât și bombardamentul de la Hiroshima din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au fost adevărate catastrofe nucleare. Cu toate astea, experpeții precizează faptul că e greu de făcut o comparație între cele două evenimente.

La Hiroshima problema majoră a fost expunerea directă la radiații, adică oamenii erau afectați în funcție de distanța la care se aflau de explozie.

La Chernobyl, în schimb, materialele radioactive au fost duse în atmosferă, iar acestea au acoperit zone mult mai largi, afectând mult mai mulți oameni.

REAL – Sovieticii au încercat să rezolve problema de la Chernobyl prin roboți, dar au ajuns, în final, la folosirea oamenilor

Într-unul din episoade, mai mulți bărbați trebuie să dea mai multe blocuri radioactive de pe acoperiș. În viața reală, bărbații au fost nevoiți să curețe peste 100 de tone de reziduri radioactive din zona contaminată.

MIT – Un fizician sovietic, pe numele său Ulana Khomyuk, a ajutat la stabilizarea zonei afectate

Unul dintre personajele principale, un fizician numit Ulana Khomyuk, reprezintă, de fapt, mai mulți oameni de știință care au fost implicați în întâmplările de la Chernobyl.

Pe de altă parte, Valery Legasov a fost o persoană reală. El a coordonat o parte din eforturile statului de a atenua efectele dezastruoase ale exploziei.

REAL – O echipă a fost trimisă pentru a împușca animalele care au fost afectate de explozie

Într-unul din episoade, o echipă de trei persoane a fost trimisă pentru a împușca animalele rămase. Se presupune că aproape 300 de câini au rămas în zona Chernobyl, dar foarte puțini au reușit să treacă de vârsta de 6 ani, din cauza nivelului extrem de mare al radiațiilor la care au fost supuși.

MIT – Un elicopter s-a prăbușit deasupra Centralei Nucleare de la Chenobyl în zilele ce au urmat exploziei

Deși un elicopter s-a prăbușit deasupra centralei, întâmplarea n-a avut loc în zilele imediat următoare de după explozie, ci abia la două săptămâni după. Regizorul a spus că acesta a fost singurul eveniment care a fost mutat cronologic.

Foto: HBO – Chernobyl

Analiză completă: Businees Insider

Articole similare

HBO Max se lansează în Europa. Când va apărea și în România

HBO Max, serviciul de streaming american, a anunțat că urmează să se extindă și în Europa până la sf...

HBO Max dă seriale pe Snapchat

HBO Max a devenit primul mare jucător de pe piața de streaming video care construiește un Snap Mini ...

HBO oprește temporar filmările la continuarea "Game of Thrones", "House of the Dragon"

HBO oprește filmările la "House of the Dragon" , serie care vine înaintea poveștii din "Game of Thro...