Ce cărți au citit românii în primele 6 luni din 2021

NEWS
share

Românii citesc mai variat, mai multă psihologie și din ce în ce mai multe cărți în limba engleză și eBooks, arată datele prezentate de Libris.ro. Astfel, prima parte a anului 2021 a fost marcată de o creștere considerabilă pe segmentul de carte de dezvoltare personală (20%), inclusiv în limba engleză, iar în topul vânzărilor continuă să se afle si autori români contemporani.

Mai mult, media comenzii a crescut cu 10% la nivelul primului semestru.

Peste 1,2 milioane de cărți au ajuns în prima jumătate a anului la cititori din toată țara, în urma comenzilor plasate pe siteul librăriei. Cele mai multe comenzi s-au făcut din București, Cluj, Timiș, Brașov și Iași, iar la polul opus se află județele Mehedinți, Giurgiu și Tulcea.

Cea mai bine vândută carte a fost în această primă jumătate de an ”Vindecarea copilului interior”, de Stefanie Stahl. De asemenea, noile apariții editoriale au intrat rapid în topul best-seller-urilor, subliniind interesul crescut al românilor pentru titluri recunoscute internațional.

Astfel, în top cele mai căutate noi apariții se numără ”Auschwitz, ultima stație” – Eddy de Wind, ”O chestiune de viață și de moarte” – Irvin D. Yalom, Marilyn Yalom, ”Răspunsuri scurte la marile întrebări” – Stephen Hawking, ”Copilul tău. Părinții tăi. Tu” – Ioana Chicet-Macoveiciuc și ”Fiica Reichului” – Louise Fein.

Comanda medie a depășit pragul de 100 de lei, în creștere cu 10% față de perioada similară din 2020 și cu 25% față de 2019, când aceasta era de 82 de lei. Cele mai mari creșteri față de anul 2019 s-au înregistrat pe segmentul de dezvoltare personală (48%), biografii (33%) și cărți pentru copii (19%).

În raport cu 2020, Biografiile și Dezvoltare personală au avut creșteri de 25%, respectiv 20%.

Cele mai mari creșteri

La nivel de județ, dinamica pozitivă este mai evidentă în Timiș și Cluj, unde creșterile înregistrate în valoarea comenzilor depășesc 25% față de perioada similară din anul etalon 2019. În București creșterea valorică față de 2019 a fost de 15%.

Analizând cifrele de vânzări la nivelul întregii țări, am remarcat un fenomen interesant. Anul trecut, când întreaga Românie s-a confruntat cu criza generată de pandemie, toate județele țării înregistrau o dinamică pozitivă în consumul de carte. Era o reflexie a nevoii de înțelegere a situației și de evadare din cotidianul știrilor negative.

Județele care au păstrat anul acesta o dinamică pozitivă accentuată față de boom-ul din 2020 sunt Ilfov, cu 230% creștere, Buzău, cu 33% și Constanța, cu 23%.
Cea mai spectaculoasă creștere o are județul Ilfov, unde înregistrăm vânzări peste dublu față de anul trecut. Este un semn că rezidenții din Ilfov, care lucrează în București, solicitau livrarea la birou, fiind asimilați zonei București, însă pe fondul continuării muncii la distanță, livrarea se face acum acasă – completează Laura Țeposu.

Top 10 cele mai vândute cărți ianuarie – iunie 2021

1. Vindecarea copilului interior – Stefanie Stahl
2. 500 de adevăruri uimitoare și amuzante
3. Arta manipulării – Kevin Dutton
4. Auschwitz, ultima stație – Eddy de Wind
5. Gânduri către sine însuși – Marcus Aurelius
6. 500 de adevăruri incredibile și trăsnite
7. O chestiune de viață și de moarte – Irvin D. Yalom, Marilyn Yalom
8. Jurnalul unui burlac. Conversații cu mama – Mihai Bendeac, Emilia Bendeac
9. Curajul de a nu fi pe placul celorlalți – Ichiro Kishimi, Fumitake Koga
10. Dumbrava minunată – Mihail Sadoveanu

Articole similare

Cărți - Există sau le-am inventat noi? (AUDIO)

Îți place să croșetezi, dar și să știi de unde vine lâna cu care croșetezi? Atunci cartea aceasta es...

STUDIU: Întrebarea „Ce-a vrut să spună autorul?” îndepărtează copiii de citit

„Ce-a vrut să spună autorul?” este întrebarea care strică farmecul lecturii. Un studiu făcut de o...

HBO Max pregătește un serial din universul celebrului vrăjitor "Harry Potter"

HBO Max pregătește un serial din universul celebrului vrăjitor "Harry Potter". Anunțul a fost făc...