Folosim telefonul mobil, în medie, timp de trei ore în fiecare zi. Asta înseamnă peste 5.000 de apăsări timp în care ne putem contamina cu noul coronavirus și nu numai.
Vice-președintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, spune că mobilul este un obiect de folosință apropiată care are un nivel de contaminare cel puțin corespunzător nivelului de contaminare al celui care îl manipulează.
Este esențial să te speli pe mâini și apoi să îți dezinfectezi și telefonul după ce mergi la toaletă, înainte și după ce mănânci și după ce pui mâna pe obiecte folosite de mai multe persoane, cum ar fi întrerupătoarele sau clanțele ușilor.
Același lucru e obligatoriu să-l faci după ce ai pus mâna pe bani sau pe carduri bancare.
Popovici a explicat la ProTv că „Între obiectele cu cel mai mare grad de contaminare sunt banii, bancnotele de bancă care circulă necontrolabil, habar nu avem ce avem în mâna”.
Ca să nu afectezi funcționalitatea aparatului, dezinfectarea se face cu șervețel antibacterian, șervețel cu alcool sau cu orice altă soluție pe bază de alcool, cu o concentrație de cel puțin 70%.
Husa telefonului poate fi spălată cu apă și săpun.
Pe site-ul Serviciului de Telecomunicații Speciale – STS – găsești un ghid de recomandări pentru dezinfectarea echipamentelor IT.