Confidenţialitate

Care sunt primii artiști anunțați la PLAI Festival

Muzică
share

Primul artist anunțat pentru Festivalul PLAI 2017 este Bombino. După rebeliunea tuaregă din 2007, guvernul din Niger a interzis folosirea chitărilor temându-se de puterea acestora de a răspândi revolte.

În acel an, Omar Moctar și-a părăsit orașul natal, Agadiz, și împreună cu prietenii și familia a fugit în Burkina Faso unde a solicitat refugiu. În urma unor sesiuni alături de alți chitariști tuaregi, Omar a primit porecla de “Bombino”, adică “cel mic”.

Timpul petrecut de Bombino în exil a fost documentat de Ron Wyman în cadrul peliculei “Agadez, the Music and the Rebellion” și l-a propulsat pe acesta în lumina reflectoarelor. Un an mai târziu, Bombino a lansat primul său album “Agadez”, care a urcat pe prima poziție a iTunes World Chart și l-a inspirit pe Dan Auerbach de la The Black Keys’s să-i producă cel de-al doilea album, “Nomad”. Piesele de pe acest album au depășit milioane de vizualizări pe Youtube, lucru puțin obișnuit pentru un artist de world music fără susținerea unei case de discuri majore.

Cel mai recent album al său, “Azel”. a fost produs de Dave Longstreth de la Applehead Studio New York și este o combinație fascinantă de muzică pur tradițională tuaregă și un blues electric cât se poate de contemporan. Muzica lui Bombino este crudă, melodică și incredibil de fluidă, poate transporta orice ascultător în mijlocul deșertului Sahara.

Umătoarea formație anunțată azi vine tocmai din Zimbabwe și este un roller coaster de energie. Mokoomba prezintă lumii un amestec electrifiant de afro-fusion și ritmuri tradiționale de Tonga, care se îmbină cu vocea excepțională a vocalistului Mathias Muzaza.
Piesele Mokoomba sunt un tribut pentru sudul africii și evidențiază problemele sociale din Zimbabwe într-un context al speranței și al depășirii granițelor.

Ascunse de ritmurile energice, mesajele transmise de Mookomba, nume care se traduce prin “respect profund pentru rău”, prezintă viața grea a comunităților ce au fost mutate din zonele de baștină pentru crearea barajului Kariba, de pe râul Zambezi, și sunt, în același timp, un răspuns la dezordinea socială din Zimbabwe și la dictatura lui Mugabe.

În Aprilie 2017 , Mookomba a fost trupa aleasă de Songlines pentru coperta revistei. The Guardian i-a inclus în „Future sounds: the best pop and rock of 2017”, iar ultimul lor album, “Luyando” a fost considerat de Wanderlust unul dintre cele „29 de albume de ascultat in 2017”.
“Luyando (cel mai recent album) este o nestemată și oferă pe lângă un album antrenant și energic, o excursie celestă și tradițională în inima unei regiuni dezbinate.” [Paul Scott-Bates, Louder Than War]

Octopus Tarot Labyrinth, o trupă de teatru din Ungaria, va prezenta la Festivalul PLAI 2017 un spectacol inedit, creat pentru a oferi o experiență unică și magică.

Cei care vin la Festivalul PLAI 2017 vor intra într-o zonă interactivă de comunicare, prin intermediul teatrului și al unui labirint din bambus și textil de 625mp, cu alei înguste. Vizitatorii labirintului vor urma o călătorie a propriei descoperiri, având o serie de întâlniri cu echipa de actori care va interacționa cu publicul și va oferi îndrumare. Cei care intră în labirint au de ales între 24 de cărți, care au peste 1000 de ani vechime și care reprezintă simboluri pentru rolurile din viață.

Octopus Tarot Labyrinth este prezent cu acest spectacol pentru prima data în România, la Timișoara, și va avea în cadrul PLAI trei reprezentații.

Abonamentul la Festivalul PLAI 2017 poate fi cumpărat cu suma de 78 de lei, în perioada 16 iunie – 16 august 2017, prin Eventim, librăriile Cărtureşti sau AMBASADA.

Articole similare

Care sunt primii artiști anunțați la PLAI Festival

Primul artist anunțat pentru Festivalul PLAI 2017 este Bombino. După rebeliunea tuaregă din 2007, g...