România a început de mai bine de o săptămână vaccinarea cu serul AstraZeneca, iar efectele adverse raportate sunt ceva mai numeroase decât cele cu care eram obișnuiți în cazul vaccinurilor de la Moderna și Pfizer.
Coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță, spune că acest lucru este normal, din cauza faptului că tehnologia folosită pentru dezvoltarea acestui ser sunt diferite față de tehnologia pentru celelalte două.
„Explicaţia este legată de reactogenitatea acestui tip de vaccin. Este un alt tip de vaccin, foloseşte un vector viral. Pot să vă spun că nu sunt neapărat reacţii adverse mai grave, sunt, poate, mai frecvente decât vaccinurile care folosesc o altă tehnologie. Însă particularitatea este legată de faptul că, la cea de-a doua doză, rata de reacţii adverse este mult scăzută, comparativ, de pildă, cu vaccinurile care folosesc platforma de ARN mesager, unde am observat că la doza a doua frecvenţa reacţiilor adverse este mai mare decât după prima doză”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.
El a menţionat că în cazul vaccinului bazat pe vector viral, organismul reacţionează atât faţă de adenovirus, cât şi faţă de antigenul care rezultă ulterior din vaccin, adică proteina ”spike”.
„Ţine de reactogenitatea vaccinului şi ţine de modalitatea de răspuns a organismului nostru faţă de acest tip de antigen, care – în cazul vaccinului bazat pe vector viral, organismul reacţionează atât faţă de vector, faţă de acel adenovirus, cât şi faţă de antigenul care rezultă ulterior din vaccin, adică proteina ‘spike’. Acesta este motivul pentru care sunt mai frecvente. Dar ce este important de reţinut este beneficiul pe care îl obţinem după vaccinare. Iar la a doua doză, frecvenţa reacţiilor adverse este semnificativ mai redusă decât după prima doză”, a mai precizat acesta.
FOTO: Marius Mantea