EXCLUSIV Fraudă la Eurovision: Avem documentul cu voturile oficiale ale României. Diferență totală față de cele anunțate de EBU

CoolNews, NEWS
share

EBU (Uniunea Europeană de Radio și Televiziune)  a transmis printr-un comunicat oficial că juriile din șase țări ar fi fost eliminate din calculul notelor finale pentru melodiile concurente din cauza unor neregularități. Comunicatul nu menționează explicit cele șase țări, dar o publicație specializată în Eurovision susține că e vorba despre juriul din România, alături de cele din Georgia, Azerbaidjan, Polonia, San Marino și Muntenegru.

 

UPDATE 16.05 – Avem documentul cu notele oficiale ale juriului din România. Diferență totală față de notele oferite de EBU!

Încă de la anunțarea posibilelor fraudări ale votului la Eurovision, Virgin Radio Romania a intrat în legătură cu delegația României și a cerut să fie comunicate notele pe care jurații le-au oferit, componența juriului și motivul pentru care Eda Marcus nu a intrat în direct pentru a anunța notele.

Astăzi am primit documentul oficial cu ajutorul căruia putem observa discrepanța dintre notele oferite de juriu pentru fiecare țară și cele anunțate de EBU.

Conform documentului oficial, punctele pe care juriul din România le-a oferit au fost următoarele:

Moldova-12 puncte

Grecia-10 puncte

Polonia-8 puncte

Olanda-7 puncte

Azerbaidjan-6 puncte

Australia-5 puncte

Italia-4 puncte

Spania-3 puncte

Finlanda-2 puncte

Lituania-1 punct

Totuși, EBU a decis să transmită alte puncte din partea României, și anume:

Cele 12 puncte pe care România le-a oferit Moldovei, EBU le-a oferit Ucrainei.

Componența juriului României

Componența juriului României a fost următoarea: Sanda Ladoși, Luminița Anghel, Ovi Jacobsen, Liviu Elekeș și Mihai Pocorschi.

De ce nu a transmis Eda Marcus notele în direct

Deși EBU a menționat că există probleme tehnice iar conexiunea video cu Eda Marcus nu poate fi stabilită, aceasta se afla în platoul Televiziunii Române și se pregătea să intre în direct.

Totodată, prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, așa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor. Mai mult, în cursul zilei de sâmbătă, responsabilul cu votul din partea TVR a participat la două teleconferințe cu organizatorii pentru stabilirea regulilor de prezentare/poziționare/citire ale Edei Marcus. De asemenea, a participat la repetiția de transmitere a rezultatului juriului, fără a primi vreo comunicare referitoare la eventuale suspiciuni sau intenția organizatorului de a opera modificări asupra votului juraților României”, se arată într-un comunicat oferit de Televiziunea Română.

UPDATE 15:00 – Televiziunea Română precizează că nu i-a fost comunicată nicio informare prvind suspiciunea de fraudă la Eurovision ci doar a constata că “rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. (…) Totodată, prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, așa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor. Mai mult, în cursul zilei de sâmbătă, responsabilul cu votul din partea TVR a participat la două teleconferințe cu organizatorii pentru stabilirea regulilor de prezentare/poziționare/citire ale Edei Marcus. De asemenea, a participat la repetiția de transmitere a rezultatului juriului, fără a primi vreo comunicare referitoare la eventuale suspiciuni sau intenția organizatorului de a opera modificări asupra votului juraților României”, se mai arată în comunicatul TVR.

Comunicatul integral al TVR chiar aici 

 

Comunicatul oficial al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU):

În cadrul analizei votului juriului de către partenerul de vot paneuropean al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a concursului Eurovision 2022, au fost identificate anumite tipare de vot incorecte în rezultatele din șase țări.

Pentru a respecta instrucțiunile de vot ale concursului, EBU a colaborat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat înlocuitor pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu un istoric de vot similar).

Acest proces a fost recunoscut de către monitorul independent al votului.

EBU ia extrem de în serios orice tentativă suspectă de manipulare a votului la Concursul Eurovision al Cântecului și are dreptul de a elimina astfel de voturi în conformitate cu instrucțiunile oficiale de vot, indiferent dacă aceste voturi sunt sau nu susceptibile de a influența rezultatele și/sau rezultatul votului.

 

Știre în curs de actualizare

Articole similare

Edi Iordănescu, înaintea meciului cu Belgia: Avem nevoie de calm și echilibru. Trebuie să fim ponder...

Selecționerul Eduard Iordănescu face apel la echilibru înaintea meciului selecționatei României cu B...

Euro 2024: România câștigă la Munchen cu un scor de 3-0

După o primă repriză spectaculoasă, plină de ocazii pe poartă și soldată cu golul lui Nicolae Stanci...

Istoria României la Campionatul European de Fotbal. Cele mai importante momente

România are o istorie variată și interesantă la Campionatul European de Fotbal (EURO). Participarea ...