Adrian Asoltanie, un cunoscut trainer financiar din România, a vizitat China de patru ori și a rămas impresionat de ceea ce a descoperit. Experiențele sale în Hong Kong și în zonele rurale ale Chinei continentale i-au oferit o perspectivă asupra unei realități departe de cea cunoscută în Europa. Nu doar atracțiile turistice au fost cele care l-au marcat, ci mai ales dinamismul oamenilor și modul în care fiecare spațiu este utilizat în scop productiv.
„Am fost de patru ori în China, în zona Hong Kong și de două ori în Mainland, în zone rurale. Am vizitat și multe fabrici. Ce m-a șocat a fost că nimeni nu stă degeaba acolo. Toată lumea muncește. În orașul în care am fost, cu 3-4 milioane de locuitori, pentru ei era doar un sătuc, dar toate blocurile aveau parcări transformate în mici fabrici. Unul face șepci, altul face tricouri, lingurițe sau baloane de săpun. Toată lumea produce ceva”, a declarat Asoltanie.
Această imagine a unui oraș chinezesc tipic, unde fiecare colț este folosit pentru a crea valoare, a fost surprinzătoare pentru el. În loc de parcări goale, fiecare loc disponibil este ocupat de mici ateliere și fabrici improvizate, iar oamenii sunt mereu în mișcare, ocupându-se de diferite activități economice.
Adrian Asoltanie a recunoscut că experiențele din China i-au schimbat perspectiva asupra economiei și asupra modului în care se poate folosi fiecare spațiu în scop productiv. „E incredibil să vezi cum se valorifică fiecare metru pătrat. Totul este transformat într-o oportunitate de afacere”, a concluzionat el. Această atitudine energică și neobosită a chinezilor, pe care a întâlnit-o la tot pasul, l-a impresionat și i-a oferit o lecție valoroasă despre muncă și organizare economică.
sursa foto: Shutterstock