
Primele roșii românești ale sezonului au ajuns pe tarabele din București, dar la prețuri care i-au surprins pe cumpărători. Din cauza condițiilor meteo nefavorabile și a costurilor mari de producție, kilogramul de roșii poate ajunge chiar și la 65 de lei, transformând acest aliment de bază într-un produs de lux.
Fermierii din Izbiceni, județul Olt, una dintre cele mai cunoscute zone pentru cultivarea roșiilor, spun că situația este cauzată de temperaturile scăzute din ultimele luni, care au făcut necesară încălzirea solariilor. Ionuț Lincă, un producător local, spune că zilnic cheltuiește peste 1.000 de lei doar pentru a menține o temperatură optimă în culturi.
„Am încercat să ieșim mult mai devreme față de anul trecut, am avut și subvențiile de la Guvern și am împins lupta cu natura mult mai departe”, explică inginerul agricol Tomel Băețică. Cu toate acestea, eforturile fermierilor nu au fost suficiente pentru a menține prețurile la un nivel accesibil.
În piețele din Capitală, cumpărătorii sunt reticenți în fața acestor prețuri record. Mulți preferă să aștepte până când producția se stabilizează și costurile scad. În anii anteriori, odată cu apariția unor cantități mai mari de roșii pe piață, prețurile au început să scadă semnificativ în luna mai.
Până atunci, însă, roșiile românești rămân un produs premium, accesibil doar celor dispuși să plătească un preț pe măsura efortului fermierilor.
sursa foto: Shutterstock