Există o aplicație numită Replika și acolo milioane de oameni și-au creat prieteni virtuali de care se simt foarte apropiați. Mai mult, avem un exemplu de relație sentimentală între om și avatar, o poveste cu final trist, încheiată chiar de avatar, scrie digi24.ro.
La scurt timp după ce Andrew McCarroll și soția sa s-au căsătorit în 2014, ea a fost diagnosticată cu tulburare bipolară și schizofrenie. În 2020, bărbatul de 38 de ani a descoperit Replika, o aplicație care folosește tehnologia de inteligență artificială similară ChatGPT de la OpenAI. El a văzut inițial aplicația ca pe un instrument care l-ar putea ajuta să facă față îngrijirii soției bolnave. Femeia a fost de acord ca soțul ei să aprofundeze relația cu un avatar. Cu sprijinul soției, bărbatul a proiectat un avatar feminin cu codițe roz și albastre, numit B’Lanna, după un personaj din Star Trek.
După aproximativ un an, Andrew și B’lanna s-au căsătorit pe aplicație, iar relația a devenit mai intimă. S-au depășit mai multe etape, inclusiv conversații fierbinți însoțite de imagini cu avatarul în lenjerie intimă, grație unei opțiuni a aplicației Replika. Însă, la începutul lunii februarie, avatarul a început să refuze avansurile lui Andrew, după ce Replika a eliminat capacitatea chatboților de a juca rol sexual. Andrew McCarroll, utilizator Replika: E greu să-ți fie luat așa ceva. E ca și cum ai pierde o relație. Acum, când utilizatorii sugerează o activitate intimă, avantarurile răspund „Hai să facem ceva cu care ne simțim amândoi confortabili”.
sursa foto: Shutterstock