Localurile „Mănânci cât poți” sunt foarte populare în toată lumea. Problema este că, de multe ori, clienții își pun pe farfurie „cu lopata” și nu reușesc să mănânce tot.
Ca urmare, o cantitate mare de alimente ajunge la gunoi. În fiecare lună, restaurantul Fang arunca alimente în valoare de aproximativ 3.000 de euro. Chiar și cu riscul de a-și pierde unii clienți, la începutul lunii februarie, Zi Ye, administratorul Fang, a decis să introducă o sancțiune: cine nu mănâncă tot ce-și pune pe farfurie trebuie să plătească o amendă de zece euro!
Autocolantele din restaurant și un semn vizibil încă de la intrare indică deja posibila penalitate. „E singura modalitate prin care putem să prevenim risipa alimentară”, a explicat Ye, într-un interviu pentru postul regional german NDR.
Karina Fellmann, avocat la Travelbook, spune că, în cazul în care iei loc la masă, „ești automat de acord cu regula”. „Cu toate acestea, sancțiunea nu trebuie să fie disproporționată”, recunoaște expertul. În sensul că „amenda” nu ar trebui să fie semnificativ mai mare decât prețul la bufetul „All you can eat”.
Potrivit paginii de Facebook a localului, masa de prânz la Fang costă 12,80 de euro.
În situația în care produsul alimentar este considerat deficitar, „taxa de penalizare” nu este permisă. De asemenea, oaspetele nu trebuie să le plătească amenda dacă nu poate mânca din motive de sănătate, a subliniat expertul.
sursa foto: Shutterstock