
Educația de acasă, cunoscută sub denumirea de home schooling, ar putea deveni posibilă în România, însă doar în situații bine justificate. Ministrul Educației, Daniel David, a adus clarificări importante în acest sens, explicând că această formă de învățământ nu va fi introdusă ca o practică obișnuită, ci ca o soluție alternativă destinată unor cazuri excepționale.
„Cred că este un lucru corect să deschidem posibilitatea home schooling-ului și să nu mai avem situații în care oamenii educă acasă în mod ilegal, apoi se trezesc cu probleme în fața legii. Hai să reglementăm!”, a declarat ministrul în cadrul unei conferințe de presă. El a subliniat că această practică este deja aplicată în diverse țări și că este momentul ca România să ofere un cadru legal pentru astfel de situații speciale.
Pentru a beneficia de acest program, părinții trebuie să urmeze o procedură strictă. Primul pas este depunerea unei cereri scrise, adresată autorităților locale și inspectoratelor școlare, în care trebuie justificată necesitatea educației la domiciliu. Este esențial ca solicitarea să fie argumentată clar și convingător.
De asemenea, părinții sau persoanele care vor prelua rolul de educatori trebuie să demonstreze că au un nivel de educație adecvat, conform criteriilor stabilite de autorități. Scopul acestor condiții este de a asigura că elevul va primi o instruire corespunzătoare chiar și în afara sistemului clasic.
Astfel, home schooling-ul nu va fi o alternativă comodă, ci o soluție reglementată legal, destinată celor care au cu adevărat nevoie de o formă diferită de educație.
sursa foto: Shutterstock