
Când ne gândim la intervenții chirurgicale care salvează vieți, ne gândim la spitale, medici și tehnologie. Însă natura ne arată, din nou, că nu suntem singurii capabili de „medicină”. Un nou studiu publicat în Current Biology arată că unele specii de furnici, mai exact furnicile dulgher din Florida (Camponotus floridanus), au dezvoltat o formă proprie de tratament… care implică amputări salvatoare.
Cercetătorii au observat că, atunci când o furnică suferă o rană gravă la un picior, celelalte furnici din cuib intervin rapid. În funcție de gravitatea rănii, aleg fie să curețe rana temeinic, fie, în cazuri mai serioase, să amputeze complet piciorul afectat. Totul este făcut cu precizie și are un scop clar: prevenirea infecției și salvarea individului.
Ce este și mai uimitor e faptul că furnicile „medici” par să evalueze cu atenție situația. Dacă rana e localizată într-un punct unde sângele (hemolimfa, în cazul insectelor) nu circulă prea repede, se rezumă la curățare. Dar dacă rana este mai aproape de corp și riscă să ducă la o infecție generalizată, amputarea este alegerea „chirurgicală” logică.
Această formă de îngrijire arată că instinctele de supraviețuire și cooperare pot lua forme surprinzător de sofisticate chiar și în lumea insectelor. Practic, furnicile și-au creat un mini-spital în mijlocul coloniei.
Cine ar fi crezut că în spatele acestor mici creaturi se ascunde o echipă de chirurgi dedicați?
sursa foto: Shutterstock