[BREAKFAST] Apare o nouă “țară” pe harta lumii. Teritoriul este de patru ori mai mare decât Franța

CoolNews, NEWS
share

Apare o nouă “țară” pe harta lumii. Canada a cedat un teritoriu imens, acordul fiind semnat joi de premierul Justin Trudeau. Este vorba despre unul dintre cele mai întinse teritorii ale Canadei, din nord-estul țării. Teritoriul este de patru ori mai mare decât Franța.

Guvernatorul local din Nunavut a încheiat acordul cu premierul canadian privind controlul pe care inuiții din teritoriu îl vor deține asupra terenului plin de resurse naturale din această zonă. Este cel mai important transfer de control teritorial din istoria Canadei, potrivit Reuters și AFP.

Mai exact, două milioane de kilometri pătraţi de pământ şi apă sunt acordate guvernului din Nunavut, în urma negocierilor care au durat zeci de ani. Acum, urmează ca acordul să fie pus în aplicare, pas care va fi făcut pe parcursul a trei ani, până în 2027.

Pentru a marca momentul, a fost organizată o ceremonie în Iqaluit, capitala Nunavut. La eveniment a participat și Justin Trudeau. Prim-ministrul din Nunavut, P.J. Akeeagok a spus că prin această decizie istorică, terenurile și resursele „sunt acum în mâinile poporului nostru”.

Nunavut are o populație de 40.000 de locuitori

Teritoriul Nunavut a apărut în anul 1999, fiind unul dintre cele mai îndepărtate regiuni din lume, dar și cel mai recent. Are o populație de circa 40.000 de locuitori, cei mai mulți dintre ei fiind inuiți.

Aici se găsesc rezerve de aur, minerale, pietre prețioase și petrol și gaze. Dacă în trecut explorarea resurselor era dificil de realizat, încălzirea globală a făcut să fie permise activități precum mineritul sau transportul maritim.

 

sursa foto: Shutterstock

Articole similare

[BREAKFAST] Povestea singurului ziar din lume care apare doar o dată la patru ani. "Chioșcurile au c...

Singurul ziar din lume care apare o dată la patru a revenit în chioșcurile din Franța, odată cu lans...

[BREAKFAST] „Grăsimea Fericită” atacă bărbații după căsătorie. Rata de obezitate crește cu 2,5%...

Un fenomen numit „Grăsime Fericită” atacă bărbații după căsătorie, arată mai multe studii efectuate ...

[BREAKFAST] Tradiţii şi superstiţii pentru 29 februarie. Ce să nu faci în această zi care apare odat...

În pragul datei de 29 februarie, toată lumea se pregătește pentru un eveniment rar ce se produce oda...