BMW a lansat prima mașină care își schimbă culoarea

CoolNews, Tech
share

Iată că 2022 începe bine în materie de tehnologie. BMW își lansează prima mașină căreia îi poți schimba culoarea. Totul se acționează din telecomandă, prin E Ink.

Experiența digitală nu se va limita doar la afișaje în viitor. Va exista din ce în ce mai multă combinație dintre real și virtual. Cu BMW iX Flow, dăm viață caroseriei mașinii.” a declarat Frank Weber, membru în board-ul de conducere BMW AG, în cadrul conferinței CES 2022 de la Munchen.

Schimbările de culoare sunt posibile printr-un autocolant special pentru caroserie, care este adaptat exact contururilor vehiculului complet electric de la BMW. Atunci când este stimulată de semnale electrice, tehnologia electroforetică aduce la suprafață diferiți pigmenți de culoare, determinând caroseria să capete culoarea dorită.

Adrian van Hooydonk, șeful BMW Group Design: „BMW iX Flow este un proiect avansat de cercetare și design și un exemplu excelent al gândirii de viitor pentru care este cunoscut BMW”.

Colorarea electroforetică se bazează pe o tehnologie dezvoltată de E Ink, care este cel mai bine cunoscută din afișajele utilizate în eReaders. Învelișul de suprafață al modelului BMW iX Flow cu cerneală E Ink conține multe milioane de microcapsule, cu un diametru echivalent cu grosimea unui fir de păr uman. Fiecare dintre aceste microcapsule conține pigmenți albi încărcați negativ și pigmenți negri încărcați pozitiv. În funcție de setarea aleasă, stimularea prin intermediul unui câmp electric face ca pigmenții albi sau negri să se adune la suprafața microcapsulei, dând caroseriei nuanța dorită.

Cel mai probabil, această mașină nu va putea fi condusă pe majoritatea drumurilor. Mașinile care își schimbă culoarea nu sunt reglementate momentan și cel mai probabil, va mai dura puțin până le vom putea vedea în trafic. 

Articole similare

AirCar a realizat cu succes primul zbor între orașe (VIDEO)

AirCar, un prototip de mașină zburătoare cu motor BMW, dezvoltat de Klein Vision, a încheiat cu succ...

Ce au găsit anchetatorii în casa șoferului de BMW care a scos pistolul în trafic - FOTO

Un şofer a fost ameninţat cu pistolul de un tânăr cu BMW, într-o urmărire ca în filme lângă Craiova....

Arad: Un şofer cu BMW a blocat o ambulanţă care avea de preluat un pacient în comă (AUDIO)

Un şofer de BMW a blocat o autospecială de la SMURD care urma să preia un pacient aflat în comă. Ace...