Confidenţialitate

Azi e ziua lui Mario. Cum s-a schimbat Mario din ’81 până azi

CoolNews
share

Pe 9 iulie 1981 grupul japonez Nintendo lansa jocul ce marca debutul mascotei Mario. Creat de Shigeru Miyamoto, Mario își face apariția în 1981 în jocul ”Donkey Kong”. Pentru nostalgici, există o variantă a jocului care se mai găsește și azi și funcționează pe noile modele Nintendo.

Precoce din fire, Mario și-a făcut debutul la TV în 1983 în ”Saturday Supercade”. Zece ani mai târziu ajungea și la cinema, în filmul ”Super Mario Bros.”. Luigi Mario o întâlnește pe frumoasa Daisy, e dragose la prima vedere și uite așa se oferă să o ajute, fără să bănuiască în ce se bagă. Luigi trece într-o lume paralelă haotic, unde va trebui să lupte cu animale preistorice, conduse de regele Koopa, o șopârlă cu care nu prea ar vrea cineva să aibă vreo treabă.

Pentru vremea lui, ”Super Mario Bros.” a fost bunicel și are chiar nota 6 pe IMDB.

Mario a ajuns să fie atât de huge încât azi este franciza de jocuri video cu cel mai mare succes din lume. Și cele mai mari vânzări din anii 80 până azi.

Cum s-a schimbat Mario din 81 până azi

Donkey Kong (1981)

Urmează o lungă serie de relansări ale jocului pentru toate platformele care apăreau la acea vreme, inclusiv Atari 2600 și Atari 7800, console de jocuri la care toți visau în urmă cu multe decenii.

Jocul ajunge și pe consolele mobile, care arătau într-un mare fel

Mario’s Cement Factory (1983)

Alt joc de succes cu Mario în rol principal a fost ”Mario’s Cement Factory” devenit popular mai ales pe Game & Watch, un device care nu se mai fabrică din 1991 și pe care puteai avea un joc și mai vedeai și ceasul. Revoluție, nu alta. Dar pentru acele vremuri chiar era ceva să ai Game & Watch. Vreo 43 de milioane de unități s-au vândut în toată lumea în opt ani.

În 2010, pentru cei dornici de jocuri vintage, el a fost relansat pentru Nintendo DSi.

Mario’s Bombs Away (1983)

Punch Ball Mario Bros. (1984)

Famicom Grand Prix II: 3D Hot Rally (1988)

Nu o să luăm acum jocurile an cu an la rând, mai ales că nu au fost efecte wow ale graficii, doar dispozitivele deveneau din ce în ce mai bune și scenariile mai complexe. Doar în anii 80 și 90 au apărut peste 150 de variante de jocuri Mario.

Super Mario Odyssey (2017)

Cel mai nou joc Mario se va lansa în octombrie anul acesta. ”Super Mario Odyssey” a fost optimizat de această dată pentru Nintendo Switch. A câștigat deja Game Critics Awards și vreo trei premii Imagine Games Network (IMG), așa că nu e întâmplător că sunt mulți care abia așteaptă să se joace ”Super Mario Odyssey” .

Articole similare

La mulți ani, Delia! Artista și-a sărbătorit ziua de naștere pe scenă

Pentru un artist nu poate fi mai plăcut decât să fie pe scenă de ziua de naștere, mai ales în aceste...

De astăzi te poți juca jocuri pe Netflix

„Iubim jocurile, indiferent dacă este vorba despre jocuri fizice (Lavă pe pământ!), jocuri psihologi...

Copiii din China vor avea voie să se joace pe calculator doar 3 ore pe săptămână

În timp ce în România, jocurile pe calculator au fost recunoscute ca sport, se pare că în alte țări ...