[AUDIO] Sorin Cîmpeanu ON AIR la Breakfast despre rezultatele la BAC, abandonul școlar și noile burse

CoolNews, NEWS
share

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost astăzi ON AIR la Virgin Radio Romania Breakfast cu Veronica Trandafir și Andrei Niculae pentru a oferi răspunsuri la mai multe întrebări legate de sistemul de educație din România, rezultatele la BAC și diferențele dintre mediul urban și cel rural. De asemenea, a prezentat în premieră la Virgin Radio Romania soluțiile pe care le pregătește pentru noul an școlar.

Vom prezenta câteva date pentru a crea context, iar la finalul articolului se poate asculta intervenția Ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

World Vision România: Doar jumătate dintre elevii care au terminat clasa a VIII-a acum patru ani au reușit să ia în 2022 Bacalaureatul. Programul în care peste 83% dintre elevii de la sate l-au promovat

Doar unul din doi adolescenți dintre cei care au absolvit clasa a VIII-a în anul școlar 2017-2018 a ajuns să ia Bacalaureatul anul acesta, potrivit datelor oficiale analizate de World Vision România. Totodată, aproximativ doi din trei adolescenți de la sate dintre cei care au susținut examenul în 2022 au reușit să-l treacă.

Peste 170 de mii au absolvit clasa a VIII-a în anul școlar 2017-2018. Dintre aceștia, 84.880 au ajuns anul acesta să promoveze Bacalaureatul. Asta înseamnă că mai puțin de unul din doi adolescenți a reușit în prezent să ajungă la examen și să-l ia.

„Când ne uităm la rezultatele unei generații de copii este important să vedem care a fost parcursul lor de-a lungul unui ciclu de învățământ sau de când au început școala. Dincolo de copiii care s-au mutat din țară și cei care sunt înscriși în școlile profesionale, deci nu sunt obligați să dea Bacalaureatul, aceste cifre ne arată că zeci de mii de adolescenți abandonează liceul. Riscul cel mai mare este în rândul celor din familiile vulnerabile de la sate, care cu greu își permit costurile pentru transportul către liceu, cămin sau cantina la oraș, rechizite școlare sau haine“, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Pe de altă parte, în continuare se menține un decalaj semnificativ între rezultatele elevilor cu domiciliul în mediul rural față de cei care locuiesc în mediul urban. Diferența dintre rural și urban s-a redus anul acesta cu doar 1.6% față de anul trecut.

  • Rată de promovare promoția curentă: 69,2% – mediul rural, 82.7% – mediul urban;
  • Rată de promovare promoția curentă plus promoția anterioară: 64,61% – mediul rural, 77,70% – mediul urban

O diferență și mai mare se află între adolescenții care învață în licee de la sat versus elevii care învață în licee de la oraș. Mai puțin de unul din doi elevi dintre cei care au făcut liceul în mediul rural au luat Bacalaureatul. În schimb, la elevii care învață în licee din mediul urban promovabilitatea a fost de peste 74%.

Cauzele abandonului școlar și ale rezultatelor scăzute din mediul rural, potrivit ultimului raport „Bunăstarea Copilului în mediul rural“ și alte cercetări realizate de World Vision România, arată că țin atât de situația financiară a familiilor, cât și de calitatea educației de la sate:

  • pentru 38% dintre familii, banii abia le ajung de la o lună la alta sau nu le ajung deloc;
  • 2 din 10 părinți nu-și susțin copiii să continue studiile la liceu după clasa a VIII-a;
  • 24% dintre adolescenți nu vor să meargă la liceu, principala cauză fiind dorința de a lucra pentru „a fi pe banii lor“;
  • mai mult de unu din trei adolescenţi lipsește de la şcoală uneori sau întotdeauna pentru că trebuie să lucreze în gospodărie;
  • adolescenții au puține repere în comunitățile lor: doar 4 din 10 adulți din mediul rural au luat Bacalaureatul;
  • 16% dintre adolescenți consideră că sunt defavorizați de către profesorii de la clasă;
  • profesorii nu sunt suficient de pregătiți: 52% vor mai mult acces la cursuri de perfecționare;
  • Doar 41% dintre adolescenți declară că întotdeauna găsesc plăcere în studiu.

 

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a comentat aceste date la Virgin Radio Romania Breakfast și a oferit mai multe soluții, atât pentru a preveni abandonul școlar, cât și pentru a crește, în continuare, nivelul de promovabilitate la BAC.

ASCULTĂ INTERVENȚIA MINISTRULUI EDUCAȚIEI, SORIN CÎMPEANU, CHIAR AICI:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

sursa foto: Shutterstock

Articole similare

Francis On My Mind și DOC ne-au adus „Asasin de suflet” LIVE la Breakfast

Ingredientele unei dimineți perfecte? Pentru unii energie debordantă, un mic dejun copios, bună disp...

Cine este Răzvan, ascultătorul Virgin Radio Romania care i-a găsit pe Giulia și Andrei

Oricât de bine s-ar ascunde matinalii noștri preferați, tot vor fi găsiți dacă își pun ascultătorii ...

Paște 2024: Când începe vacanța elevilor și când se întorc la școală

Se apropie vacanța de Paște pentru elevi. Potrivit programului anunțat de Ministerul Educației, aceș...