Advertisement
Advertisement

Animale gigant te ajută să reciclezi pe litoralul românesc – FOTO

CoolNews, Viral
share

Colectarea selectivă este încurajată pe plajele de la Marea Neagră cu animale marine gigant.

Începând de vineri,  animalele  marine gigant, care reprezintă cele mai cunoscute specii protejate din apele din România,  sunt amplasate pe 3 dintre cele mai importante plaje din stațiunile turistice de pe litoralul românesc: Plaja Reyna din Constanța, Plaja Nomad din Năvădori și Plaja Eminescu din Mangalia.

Infrastructura este lansată în cadrul programului „Acţionăm pentru Ape – A.P.A”, iniţiat de Asociaţia Act for Tomorrow împreună cu Kaufland România. Programul este realizat cu sprijinul Administraţiei Apele Române Dobrogea-Litoral.

Cele 4 sisteme gigant reprezentând doi delfini, un sturion și o broască țestoasă au rolul de a trage un semnal de alarmă asupra impactului pe care deșeurile îl au asupra animalelor acvatice.
În infrastructura special amenajată se vor colecta doar deșeuri reciclabile din materiale de plastic și metal, cum ar fi recipiente de băuturi răcoritoare din PET sau doze de aluminiu.

Ulterior acestea vor fi preluate și trimise către stații de sortare, urmând a fi reciclate și transformate în noi produse.

Prin programul „Acționăm pentru Ape” turiștii sunt îndemnaţi şi responsabilizaţi să nu mai arunce deșeurile pe plajă, ci să aleagă să colecteze separat în spațiile special amenajate. Acest tip de abordare crește rata colectării, oferind o experiență plăcută atât copiilor, cât și adulților, aceștia dobândind informații de bază despre protecția mediului, într-un cadru plăcut, la malul mării.

„Odată cu lansarea programului APA, alături de Kaufland România, ne-am propus ca prin abordări creative și inovatoare pentru România să încurajăm oamenii să își schimbe comportamentul și atitudinea față de deșeuri și să aleagă să nu mai arunce deșeurile pe plaje sau în ape, ci să le colecteze selectiv.

Pe majoritatea plajelor din România lipsesc atât infrastucura de colectare selectivă, dar mai ales campaniile de informare și conștintizare adresate turiștilor.

Suntem convinși că prin această nouă abordare propusă vom avea un impact real asupra tuturor oamenilor, indiferent de vârsta lor și că aceștia se vor gândi de două ori înainte să arunce un deșeu pe jos”, explică Andrei Coșuleanu, Președinte Act For Tomorrow.

Cei interesați de speciile pe cale de dispariție reprezentate prin obiectele-gigant pot afla informații despre acestea precum şi impactul asupra mediului al deșeurilor aruncate necorespunzător, atât pe uscat, cât şi în apă.

De asemenea, sunt recomandate o serie de acțiuni concrete pe care le pot întreprinde pentru a păstra plajele și apele curate, prin panourile informative prezente lângă fiecare infrastructură în parte.

Articole similare

[BREAKFAST] Ministrul mediului: Românii vor putea primi 50 de bani pentru sticlele reciclate

Românii vor încasa bani pe sticle goale. Tanczos Barna, ministrul mediului, a anunțat că, de la 30 n...

“Schimbă PET-ul cu biletul” continuă în luna iunie la Constanța

În urmă cu o săptămână, vineri, puteai circula gratuit în Constanța dacă aduceai în punctele special...

“Schimbă PET-ul cu biletul”, o inițiativă unică în România

Reciclezi și călătorești gratis! Cam asta este ideea care va fi testată în Vinerea Verde, în Constan...