Ana Blandiana, laureată a Premiului Prințesa de Asturia pentru Literatură 2024

Celebrități, CoolNews, NEWS
share

Poeta, prozatoarea, eseista și jurnalista Ana Blandiana a fost distinsă cu prestigiosul Premiu Prințesa de Asturia pentru Literatură pentru anul 2024. Presa internațională o descrie pe Blandiana drept „una dintre personalitățile cele mai relevante și internaționale ale panoramei literare române și o remarcabilă activistă politică”.

Ana Blandiana, numele de scenă al Otiliei Valeria Coman, este autoarea a peste 30 de cărți de poezie, romane și eseuri, traduse în mai mult de 25 de limbi. În cadrul competiției pentru acest premiu, Blandiana s-a impus în fața altor 38 de autori, succedându-i scriitorului și traducătorului nipon Haruki Murakami, laureatul ediției anterioare.

Cunoscută pentru opoziția sa fermă față de dictatura comunistă a lui Nicolae Ceaușescu și pentru apărarea drepturilor omului și a democrației, Ana Blandiana a devenit o figură emblematică în literatura și cultura română. „Ana Blandiana este moștenitoarea celor mai strălucite tradiții literare, precum și o creatoare radical unică. Scrierea ei, care îmbină transparența și complexitatea, ridică întrebări fundamentale despre existența ființei umane, în zona privată și în societate, în fața naturii și a istoriei. A demonstrat prin poezia sa nestăpânită o extraordinară capacitate de rezistență în fața cenzurii”, a declarat juriul, motivându-și alegerea.

RTVE, postul național de televiziune spaniol, i-a dedicat o amplă prezentare, subliniind că Blandiana a publicat poezii simbolice ale luptei împotriva dictaturii comuniste în revistele Viața Studențească și Amfiteatru. Blandiana este descrisă ca o autoare de cult în întreaga Europă, ale cărei opere reflectă cunoașterea profundă a spiritului românesc în perioade de opresiune și stabilește înfrângerea și speranța ca linii directoare ale proiectului său literar.

Printre operele sale remarcabile se numără „Persoana întâi plural” (1964), „Călcâiul vulnerabil” (1966), „Octombrie, noiembrie, decembrie” (1972), „Poeme” (1974), „Somnul din somn” (1977), „Soarele de apoi” (2000), „Patria mea A4” (2010) și „Variațiuni pe o temă dată” (2018).

Ana Blandiana este și autoare de eseuri, povești fantastice și două romane. Proza sa a fost comparată cu cea a lui Poe, Hoffmann, Kafka, Borges, Cortázar sau Eliade. Critica literară apreciază că Blandiana simbolizează conștiința și mărturia timpului ei, fiind o voce puternică împotriva regimului și a cenzurii.

În concluzie, premiul Prințesa de Asturia pentru Literatură 2024 recunoaște nu doar talentul literar al Anei Blandiana, ci și angajamentul său față de libertatea de expresie și drepturile omului, consacrând-o ca una dintre cele mai influente figuri ale literaturii contemporane.

 

sursa foto: Facebook

Articole similare

Filmul românesc „Libertate”, premiat în Franța și Germania

„Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-...

Viorica Ștefan, premiată de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România

Colega cu știrile de la Virgin Radio Romania, Viorica Ștefan a fost premiată de Uniunea Ziariştilor ...

VIDEO: Scarlett Johansson, păcălită de soț. Actrița nu prea a gustat gluma

Scarlett Johansson a fost ținta unei farse pusă la punct chiar de soțul ei. S-a întâmplat în timp...