Alain Delon vine pentru prima dată în România

Celebrități, CoolNews, Filme
share

Cu peste 100 de interpretări memorabile, actorul, producătorul, scenaristul și regizorul Alain Delon (81 de ani) aniversează anul acesta 60 de ani de la debutul său în cinematografie. Poate numele lui nu-ți spune multe, dar dacă le spui părinților de Alain Delon sigur vor înșirui câteva filme cu el și roluri care le-au rămas în minte.

Actorul ăsta de legendă, Alain Delon vine pentru prima dată în România, ca invitat special al celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie).

Pentru contribuția sa artistică excepțională, TIFF îi va acorda în acest lui Alain Delon ”Premiul pentru întreaga carieră”. În onoarea sa, pe data de 9 iunie, Piața Unirii va găzdui o proiecție specială a filmului ”Pour la peau d’un flic” (1981), thriller-ul regizat de Alain Delon, avându-l pe actorul francez și în rol principal.

Cine este Alain Delon

Șase decenii în care a strălucit pe marile ecrane în pelicule care au făcut istorie. ”Rocco și frații săi” (1960), ”În plin soare” (1960), ”Eclipsa” (1962), ”Ghepardul” (1963), ”Laleaua neagră” (1964), ”Samuraiul” (1967), ”Borsalino” (1970), ”Notre histoire” (1984) sau ”Pe cuvânt de polițist” (1985) sunt doar câteva dintre filmele pentru care Alain Delon este considerat cel mai important actor francez al secolului XX.

Alain Delon s-a născut la data de 8 noiembrie 1935 și nimic din copilăria tulbure sau din adolescența plină de peripeții a artistului nu oferea indicii despre succesul răsunător pe care avea să-l cunoască în jurul vârstei de 23 de ani.

Frumusețea magnetică și farmecul personal au făcut ca actorul să fie curtat încă de la începuturi de industria hollywoodiană, însă, deși i s-a oferit șansa de a fi distribuit într-unul dintre filmele lui David O. Selznick, Alain Delon decide să-și înceapă cariera în Franța, unde se lansează în 1957 în ”Quand la femme s’en mêle” (r. Yves Allégret). În 1958, în Christine, joacă pentru prima dată alături de Romy Schneider, fermecătoarea actriță ce avea să-i devină, ulterior, logodnică.

După rolul din ”Ghepardul” (r. Luchino Visconti), în 1964, Alain Delon a fost nominalizat pentru prima dată la Globul de Aur. În 1977 a ajuns pe lista favoriților la Premiile César pentru rolul principal din Mr. Klein (r. Joseph Losey), iar interpretarea din Notre Histoire (r. Bertrand Blier) i-a adus în 1985 premiul pentru cel mai bun actor. Festivalul de la Berlin i-a acordat Ursul de Aur onorific în 1995, iar în 2005 a fost numit Ofițer al Legiunii de Onoare de către preşedintele Jacques Chirac, pentru contribuţia sa la arta cinematografică.
Rebelul enigmatic al cinematografiei franceze a colaborat, de-a lungul carierei sale, cu nume precum Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Melville, Michelangelo Antonioni şi Louis Malle, iar meritele i-au fost recunoscute, în nenumărate rânduri, de marile festivaluri. Dintre toți cineaștii iluștri alături de care a lucrat, Alain Delon în consideră însă pe Jean-Pierre Melville cel mai bun regizor al tuturor timpurilor. ”Le cercle rouge” (1970), în care actorul interpretează rolul unui criminal proaspăt eliberat din închisoare, gata să comită o nouă infracțiune, se va bucura de o proiecție specială la TIFF, în cadrul Retrospectivei Jean-Pierre Melville.

Alain Delon a devenit un simbol al masculinității și a inspirat, de-a lungul timpului, nu numai industria de fashion & beauty, ci și cultura pop. Are propria linie de accesorii și parfumuri de lux și apare pe coperta albumului ”The Queen is Dead” al celor de la The Smiths. ”Beautiful Killer”, piesa Madonnei de pe albumul MDNA, e un tribut adus actorului.

Articole similare

Festivalul de Film de la Cannes: 78 de ani de cinematografie de calitate

Festivalul de Film de la Cannes este unul dintre cele mai prestigioase și celebre festivaluri de fil...

Două filme românești, incluse în selecția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Cannes...

Două filme românești au fost incluse în selecția oficială a Festivalului Internațional de Film de la...

Universuri în interiorul altor universuri: pășește în culisele 3 Body Problem

Producătorii executivi / realizatorii D.B. Weiss, David Benioff și Alexander Woo, alături de actorii...