Ai votat? Cum poți vota azi pentru Președintele României…

CoolNews
share

Azi e ziua când se decide Președintele României pentru următorii 5 ani sau cel puțin se reduce lista celor 14 candidați la doar doi, asta în cazul în care vom ajunge la un al doilea tur de scrutin.

Peste 18,2 milioane de alegători înscrişi în listele electorale permanente sunt aşteptaţi, duminică, la urne pentru a desemna președintele dintre cei 14 candidați înscriși în competiție, susţinuţi de partide sau independenţi.

Ordinea acestora pe buletinele de vot, stabilită prin tragere la sorţi, este următoarea: Klaus Iohannis (Partidul Naţional Liberal), Theodor Paleologu (Partidul Mişcarea Populară), Dan Barna (Alianţa USR-PLUS), Hunor Kelemen (Uniunea Democrată Maghiară din România), Viorica Dăncilă (Partidul Social Democrat), Cătălin Ivan (Alternativa pentru Demnitate Naţională), Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc), Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie), John-Ion Banu (Partidul Naţiunea Română), Mircea Diaconu (Alianţa UN OM), Bogdan Marian-Stanoevici (independent), Ramona-Ioana Bruynseels (Partidul Puterii Umaniste), Viorel Cataramă (Dreapta Liberală) și Alexandru Cumpănaşu (independent).

În diaspora, procesul de vot a început vineri și se va încheia duminică.

Potrivit datelor centralizate de BEC, până la ora 10:40, cei mai mulți votanți sunt din mediul urban și se încadrează în categoriile de vârstă 45-64 de ani și peste 65 de ani. La această oră, cea mai mare prezință se înregistrează în județul Ilfov (13,31 %), urmat de Teleorman (13,10 %), Olt (12,6 %) și Constanța (12,44 %). În Bucureștiau votat până acum 10,09 % din cetățenii înscriși pe liste. Cea mai redusă participare la vot este în județul Covasna (7,16 %).

Cum se poate vota la alegerile prezidențiale 2019

În ţară, sunt organizate 18.748 de secţii de votare. Poți afla unde ar trebui să mergi să votezi accesând pagina de internet a Registrului Electoral. O să ai nevoie și de CNP pentru această verificare.

Românii pot vota folosind cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; titlul de călătorie; carnetul de serviciu militar.

Dacă alegătorul se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa, iar dacă se afla în altă unitate administrativ-teritorială poate vota la orice secţie de votare.

Dacă alegătorul îndeplineşte funcţia de membru al biroului electoral al secţiei de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secţiei de votare ori asigură menţinerea ordinii, votează la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea. De asemenea, în cazul în care alegătorul are mobilitate redusă poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot.

Cu urna specială pot vota alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, persoanele care în ziua votării se află în ţară şi care din cauza specificului activităţii pe care o desfăşoară nu se pot prezenta la secţia de votare, persoanele reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale.

Votul pentru românii din străinătate a început vineri. De asemenea, românii din străinătate au putut vota la acest scrutin prin corespondenţă.

Secţiile de votare din ţară pentru turul I al alegerilor prezidenţiale se vor închide duminică la ora 21,00. Votarea poate fi prelungită până la ora 23,59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21,00, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare.

Al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale 2019

În eventualitatea unui al doilea tur, românii din diaspora pot vota la urne, potrivit aceluiaşi orar ca în primul tur, în zilele de 22, 23 şi 24 noiembrie.

Articole similare

Mai multe vedete reacționează la un documentar de scurt-metraj lansat de Parlamentul European

Peste doar câteva săptămâni, în perioada 6-9 iunie, Uniunea Europeană va fi scena unuia dintre cele ...

Cum se pregateste TikTok pentru alegerile europene din 2024. Peste 134 de milioane de oameni din Eur...

Peste 134 de milioane de oameni din Europa vin pe TikTok în fiecare lună, iar mulți dintre aceștia v...

Start vot #copilderadio! Tu decizi cine câștigă 1000 EURO! (VIDEO)

A început votarea pe virginradio.ro pentru #copilderadio! Tu decizi cine câștigă 1000 EURO! În ul...