Confidenţialitate

A început votul! Cum se votează pentru Europarlamentare și Referendum

CoolNews
share

De la ora 7:00 s-a spus START VOT în România! Potrivit BEC, până la ora 9 au votat pentru Europarlamentare 614.669 de votanți, dintre care 94.406 de votanți pe liste suplimentare. Asta echivalează cu o prezență la vot la ora 9:00 de 3,36%..

Pentru Referendum au fost ceva mai puțini cei care și-au exprimat opțiunile, cel puțin în primele două ore ale zilei.

În cazul Referendumului au fost până la ora 9:00 la vot 2,70 % dintre votanți. Cea mai mare prezență la vot pentru Referendum este în ILFOV (3,64 %), CONSTANŢA (3,55 %) și TULCEA (3,52 %). La polul opus sunt județele MARAMUREŞ (2,09 %), BISTRIŢA-NĂSĂUD (2,10%) și VASLUI (2,11%).

Alegerile europarlamentare şi Referendumul se desfăşoară în aceleaşi secţii de votare.

Tinerii încă nu au ieșit la vot, după cum arată datele de la BEC pentru europarlamentare. Cei mai mulți votanți matinali sunt bărbați din categoriile de vârstă 45-64 și peste 65 de ani.

alegeri

Cetățenii cu drept de vot aflați în străinătate pot vota la referendumul național în aceleași secții de votare organizate pentru desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European.

Pentru cele două scrutine, Referendumul și alegerile pentru Parlamentul European, alegătorii vor primi trei buletine – unul pentru alegerile europarlamentare şi două pentru referendum.

Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată nu atrage nulitatea acestuia.

La Referendum, cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin “Da” sau “Nu” cu privire la următoarele întrebări:

1. Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?

2. Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?

Cum arată buletinul de vot pentru Referendum

De ce e important să votezi

Pentru că ”așa a zis bunică” ar putea fi un rezumat bun al motivelor pentru care să mergi azi la vot.

Iar dacă ție îți vine greu să mergi până la secția de votare, tot Mircea Bravo a explicat cum de fapt ajuți pe ”repetentul clasei” să iasă pe plus. ”Vrei să mă ajuți? Stai acasă, frățică! Nu vota” – este modul în care se încheie noul clip viral lansat de Mircea Bravo.

Simplu, vezi cum absența ta la vot și a celorlalți oameni care se informează înainte de a vota poate schimba rezultatul unor alegeri.

Nereguli la vot?

Expert Forum și Funky Citizens organizează un centru de informare și asistență electorală pentru alegerile europarlamentare și referendumul din 26 mai.

Prin intermediul acestuia, reprezentanții Expert Forum și Funky Citizens vor răspunde celor mai frecvente întrebări legate de ziua votului și vor oferi asistență pentru sesizarea neregulilor.
Hotline-ul funcționează la numerele de telefon Telverde 0800 080 200 (pentru România, gratuit) și +40212 039 020 (cu tarif normal, pentru străinătate). Serviciul funcționează  pe 26 mai între 6 și 22.
Platforma www.votcorect.ro conține un formular prin care orice cetățean poate sesiza nereguli din campania electorală sau din ziua votului. De asemenea, include o secțiune cu răspunsuri la întrebările cele mai frecvente legate de votare: proceduri de vot, proceduri legate de organizarea alegerilor, decizii ale birourilor electorale, regulile de observare sau cele de sesizare a neregulilor.

Organizațiile membre ale campaniei FiecareVot (www.fiecarevot.ro), care au acreditat peste 1300 de observatori în țară și în străinătate, vor monitoriza procesul electoral.

Articole similare

Start vot #copilderadio! Tu decizi cine câștigă 1000 EURO! (VIDEO)

A început votarea pe virginradio.ro pentru #copilderadio! Tu decizi cine câștigă 1000 EURO! În ul...

Dwayne Johnson, președinte! Câți americani l-ar vota pe actor

Dwayne Johnson, președinte! Aproape jumătate dintre americani l-ar vota pe actor, dacă acesta ar ...

Cum poți vota concurenții de la CEL MAI SINGLE DINTRE PĂMÂNTENI. Pot câștiga 1000 de EURO

START VOT în competiția "CEL MAI SINGLE DINTRE PĂMÂNTENI"! 6 oameni single sunt în căutarea căii ...