70 de ani de la prezentarea primului calculator comercial: UNIVAC

CoolNews, Tech
share

14 iunie marchează 70 de ani de la prezentarea primului calculator comercial, produs în serie. Nu se inventase încă și ideea de a putea fi mutat dintr-o cameră într-alta. „UNIVersal Automatic Computer” (UNIVAC) consuma 100 KW, conţinea aproximativ 5000 de tuburi electronice, ocupa un volum de 25 metri cubi şi avea o greutate de opt tone.

Aparatul putea efectua 5.000 de adunări şi 300 de înmulţiri pe secundă (pentru comparaţie, acum microprocesoarele pot realiza 100 milioane de adunări pe secundă). Deşi tuburile vidate ocupau mult spaţiu, utilizarea lor a crescut viteza de calcul de o mie de ori faţă de alte aparate folosite până atunci.

La Museum of Science, din Boston, este expusă consola cu ajutorul căreia putea fi operat calculatorul. Aparatul de calcul a fost conceput de inginerul electronist american John Presper Eckert cu ajutorul fizicianului John William Mauchly.

Potrivit datelor consultate de istcalc.xhost.ro, Eckert şi Mauchly au prezentat aparatul publicului la 14 iunie 1951, ziua în care a fost pus în funcţiune în cadrul Biroului de Recensământ al Statelor Unite, primul lor client. UNIVAC a fost folosit pentru centralizarea şi prelucrarea datelor în timpul alegerilor prezidenţiale din SUA din 1952, reuşind chiar să estimeze corect rezultatul scrutinului pe baza unui eşantion restrâns de voturi.

FOTO: Museum of Science, Boston / via Wikipedia

Articole similare

[BREAKFAST] Un bărbat și-a sărbătorit cea de-a 100-a aniversare la un cunoscut lant de fast food

Un bărbat din Virginia de Vest, veteran al celui de-al Doilea Război Mondial și-a sărbătorit vineri ...

La mulți ani, Delia! Artista și-a sărbătorit ziua de naștere pe scenă

Pentru un artist nu poate fi mai plăcut decât să fie pe scenă de ziua de naștere, mai ales în aceste...

De ziua lui, Edward Sanda lansează o piesă nouă (VIDEO)

Edward Sanda și-a sărbătorit ieri ziua de naștere alături de cei dragi, dar nu a uitat de fanii săi....