2010 – 2019 o decadă în muzica electronică

CoolNews, Muzică
share

A venit și acel moment în care-i spunem HELLO unei noi decade, dar în egală măsura putem concluziona că THE TEENIES a fost, fără niciun dubiu, una dintre cele mai importante perioade in istoria muzicii dance.
Ultimii ani au venit cu cea mai frumoasa poveste pentru ceea ce înseamnă curentul electronic dance music. Artiștii care au influențat evoluția muzicii electronice sunt cei care au performat in ultimii ani și in Romănia, pe scena celor mai mari festivaluri de la noi.
În 2010 termenul EDM era necunoscut, muzica dance incerca să intre în mainstream, cele mai cautate cluburi fiind cele din Ibiza sau Miami. Acest lucru avea să se schimbe, în același an, 2010. Atunci apărea ‘Golden Age for EDM’, Calvin Harris începea rezidența în Las Vegas, care devenea poll-ul distracției. Tot atunci începea și dominația unor genuri precum tropical house și future house.
Dar acesta era inceputul unei decade care avea sa schimbe industrai muzicii electronice.

DAVID GUETTA ADUCE MUZICA DANCE ÎN MAINSTREAM

Au fost 10 ani extrem de interesanți pentru legenda house de origine franceză, totul culminănd cu anul 2019, an în care Guetta a revenit la o serie de apariții live orientate spre deep și underground, cu alias-ul Jack Back. Dar, în urmă cu 10 ani, francezul era departe de genul tech-house. În 2010 și in anii care au urmat, David Guetta a ales să lucreze cu cele mai mari nume din industria R&B, de la Kid Cudi, Nicki Minaj, Usher, Chris Brown, Flo Rida, Akon. El este cel care a reușit să transforme o nișa in fenomen mainstream. Piesele francezului s-au auzit nu numai în cluburi sau pe marile arene ci au intrat și in playlist-ul posturilor de radio, pentru ca veneau cu un sound comercial.

SKRILLEX STABILEȘTE UN RECORD LA GRAMMY

Cum muzica electronică pare să devină un curent acceptat de marea masă, un personaj cu o aparitie meteorica, Skrillex, reușește să căstige la una dintre cele mai importante categorii ale premiilor Grammy – 8 premii din totalul de 13 nominalizări. Este artistul care a dominat scena dance la ceremoniile din 2012 si 2013, reușind sa intre în liga superstarurilor alături de nume ca Drake ori Madonna.

AVICII DEVINE ’’WORLD’S BIGGEST SUPERSTAR’’

Se întamplă, ca odata la o generație, să apară un talent cum nu a mai existat înainte. Producătorul suedez Tim Bergling aka Avicii A FOST ACEL TALENT. ’’Cel mai incredibil parcurs din istoria muzicii’’, așa a fost descrisă cariera lui Avicii.
Un adevărat maestru in materie de producție, Avicii a lansat in 2011 un world-wide hit, ‘Levels’.
Toată lumea a ascultat, difuzat si a vorbit despre aceasta piesă, inclusiv președintele Statelor Unite, la acea vreme, Barack Obama, a menționat în discursul sau numele suedezului.
Unul dintre momentele care a generat buzz, a fost live-performance-ul AVICII & MADONNA in cadrul Ultra Music Festival. In Miami, un hotel a fost re-branduit, iar acum acesta se numește AVICII.

SWEDISH HOUSE MAFIA ANUNȚA SEPARAREA & ‘ONE LAST TOUR’

Puține act-uri au reușit să genereze un așa fenomen, ei au făcut-o!
Axwell, Steve Angello si Sebastian Ingrosso aka Swedish House Mafia au vandut biletele pentru show-ul din Madison Square Garden în timp record, au uluit întreaga lume cu aparitie in MK Bowl (Marea Britanie), unde au vandut 60.000 de bilete, apoi au anunțat ca se separă…
Nimeni nu a ințeles motivele acestei separări, dar toată lumea și-a dorit sa fie la UMF in Miami in 2013, cănd a avut loc ultimul gig al celor 3, ’’One Last Tour’’.

DISCLOSURE LANSEAZĂ UN NOU STIL, DEEP-HOUSE

Cu Swedish House Mafia la apogeu, industria muzicii electronice are nevoie de un sound fresh. Acesta a venit, in mod neașteptat, din Marea Britanie de la frații Guy & Howard Lawrence aka Disclosure. Albumul de debut al duo-ului, intitulat ’’Settle’’, oferea un sound nemaiauzit, o fuziune de garge și breakbeat, cu influențe deep. Așa a apărut un nou gen, deep house.
Cei doi britanici sunt predecesorii unor act-uri de succes precum Ben Pearce sau Duke Dumont.

HARDWELL INCEPE ERA BIG-ROOM ȘI DOMINĂ IN DJ MAG TOP 100

In prima jumătate a deceniului trecut apărea o nouă frază: ’’If it ain’t Dutch, it ain’t much!’’ și un tip, olandez desigur, care lansa doua producții iconice, ‘Apollo’ si ‘Spaceman’.
Hardwell iși asigura supremația în industria electronică, reușind să ajungă NO 1 DJ in Top 100 DJ MAG. Se întămpla în 2013.
Istoria s-a repetat și in 2014, an în care olandezul lansa un documentar, ‘I AM Hardwell’.
În următorii 6 ani Big Room House a rămas cel mai popular sub-gen in muzica electronică, deschizănd calea prentru apariția unor superstaruri precum, Dimitri Vegas & Like Mike și Martin Garrix.

GECKO E PUNCTUL DE START IN REVOLUȚIA FUTURE HOUSE

Pe lăngă producțiile fantastice pe care continuă să le lanseze, in ultima decadă olandezul zburător Tiesto devine mentor, pentru o serie de new-comeri extrem de talentați.
În toamna lui 2013, o producție intitulată „Gecko”, lansată de un necunoscut la vremea aceea, Oliver Heldens, făcea senzație. Piesa a fost lansată cu label-ul lui Tiesto, Musical Freedom și propunea un sound nou, unic. Acesta a fost punctul de start pentru un nou gen: Future House.
Producția s-a transformat într-un huge hit, în momentul în care a apărut versiune vocală, „Overdrive”, care a ajuns NO 1 în UK Chart, dar a deschis și calea pentru alte nume, Tchami sau Don Diablo.

Articole similare

Kungs, David Guetta și Izzy Bizu lansează “All Night Long”

Kungs este DJ-ul și producătorul din spatele hiturilor „This Girl”, „Never Going Home” și „Substitut...

FOTO Awxell și Sebastian Ingrosso au petrecut de Halloween la Castelul Bran

Celebri proucători de muzică electronică, Axwell și Sebastian Ingrosso, au petrecut Halloween-ul la ...

SILVIU ANDREI ÎȚI PREZINTĂ TIK TOK SONG OF THE WEEK: The Weeknd - Sacrifice (Remix) ft. Swedish Hous...

Nu mai e la modă să te lauzi cu câte share-uri ai făcut pe Facebook. Nici trendingul de pe YouTube n...