14 mai este ziua când primul român (și singurul) a zburat în spațiu

Celebrități, CoolNews
share

Pe 14 mai 1981 Dumitru Prunariu a devenit primul (şi până acum singurul) român care a zburat în spaţiul cosmic. Dumitru Prunariu a participat la misiunea Soiuz 40, din cadrul programului spaţial „Intercosmos” şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute.

”Lumea este mult schimbată faţă de momentul startului meu spre înălţimi.

Important este însă faptul că noi, cei care am fost la înălţimi cosmice, indiferent de apartenenţa statală, avem o viziune comună asupra planetei noastre şi a nevoii de protecţie şi păstrare a ei în condiţii de curăţenie, pace şi colaborare, pentru a putea găzdui în viitor cât mai multe generaţii de oameni”, crede Dumitru Prunariu.

Cum a ajuns Dumitru Prunariu în spațiu

Călătoria sa a început la 14 mai 1981, când Dumitru-Dorin Prunariu avea 28 de ani.
Misiunea Soiuz 40 a durat 7 zile, 20 de ore, 42 de minute și 52 de secunde, timp în care naveta a înconjurat Terrra de 125 de ori, parcurgând peste 5 milioane de kilometri.

A absolvit Facultatea de Aeronave a Institutului Politehnic din București (1976), în această perioadă fiind deja pilot sportiv în cadrul aerocluburilor din București și Brașov. În 1985, a devenit doctorand în cadrul Institutului de Aviație din București, iar în 1999 a obținut titlul științific de doctor inginer cu specializarea”Dinamica sistemelor aerospațiale”.

A beneficiat de o bursă în cadrul Institutului Internațional de Formare și Management în Aviație din Montreal (Canada, 1991).

A lucrat ca inginer la Întreprinderea de construcții aeronautice IAR Ghimbav (1976-1977). A urmat cursurile Școlii militare de ofițeri în rezervă pe care a absolvit-o în 1977.

În 1978, Dumitru-Dorin Prunariu a fost selecționat în cadrul grupului de candidați cosmonauți români pentru programul „Intercosmos”. În 1978 a devenit ofițer activ al armatei române.

Între anii 1978 și 1981, a participat la ultimele pregătiri pentru zboruri cosmice pilotate pe nave de tip „Soiuz” și laboratoare speciale de tip „Saliut”, la Centrul de pregătire a cosmonauților „Iuri Gagarin” de lângă Moscova. Echipajul din care făcea parte a fost desemnat pentru efectuarea primului zbor cosmic româno-sovietic.

Astfel, în seara zilei de 14 mai 1981, la ora 20,17 (ora Bucureștiului), a decolat în spațiul extraterestru cu nava Soiuz 40, care a efectuat joncțiunea cu complexul orbital „Saliut 6-Soiuz-T4”.

La misiunea Soiuz 40 au participat, în calitate de comandant, Leonid Ivanovici Popov, un cosmonaut sovietic de origine ucraineană, aflat la un singur zbor cosmic înainte de a fi inclus în respectiva misiune, și românul Dumitru Dorin Prunariu, cosmonaut-cercetător. Echipajul de rezervă a fost format din Iuri Romanenko (URSS) — comandant și Dumitru Dediu (România) — cosmonaut cercetător.

Revenirea pe Pământ a avut loc la 22 mai 1981. În urma acestui zbor, Dumitru Prunariu a devenit primul cosmonaut român și al 103-lea cosmonaut din lume.

Articole similare

La mulți ani, Delia! Artista și-a sărbătorit ziua de naștere pe scenă

Pentru un artist nu poate fi mai plăcut decât să fie pe scenă de ziua de naștere, mai ales în aceste...

De ziua lui, Edward Sanda lansează o piesă nouă (VIDEO)

Edward Sanda și-a sărbătorit ieri ziua de naștere alături de cei dragi, dar nu a uitat de fanii săi....

Elon Musk a împlinit 50 de ani, iar mama lui a arătat o poză cu el bebeluș (FOTO)

Amintiri din copilărie și un cadou inedit la aniversare! Elon Musk a împlinit, luni 50 de ani, ocazi...