Asta sărbătoare! În fiecare an, pe 28 mai, sărbătorim unul dintre cele mai îndrăgite preparate culinare la nivel mondial: bugerul.
Potrivit foodpanda, burgerul a înregistrat în ultimii ani o creștere semnificativă în preferințele clienților, devenind unul dintre cele mai comandate preparate, prezent în circa 18% dintre comenzi.
Din datele centralizate de companie, în topul orașelor în care se comandă cei mai mulți burgeri se află: București, Cluj-Napoca, urmate de Brașov.
Vârful de comenzi pentru burgeri înregistrat de platformă este în ziua de vineri.
Cum mănâncă burgeri românii
Românii preferă să comande burgeri cel mai mult alături de cartofi prăjiți (aproape un sfert dintre comenzi), urmați de diverse sortimente de salată, inele de ceapă, legume la grătar sau orez. Când vine vorba de sosuri, pe primul loc în preferințele clienților se situează sosul de maioneză cu usturoi, urmat de sosul remoulade și de sosul ușor picant. De asemenea, în topul băuturilor comandate alături de burger se regăsesc: băuturile carbogazoase (5,5%), apa minerală sau plată și berea.
„Burgerul continuă să fie unul dintre cele mai populare preparate ale momentului, fiind preferat de tot mai mulți români. Fie că vorbim de rețeta clasică sau de noile rețete gourmet, clienții noștri au la dispoziție o gamă diversă de restaurante de unde pot comanda sortimentele de burgeri pe care le preferă”, declară Radu Bălăceanu, Country Manager foodpanda România.
Potrivit foodpanda, în topul restaurantelor listate pe platformă de la care se comandă cei mai mulți burgeri, se află: South Burger Berceni (București), Grătar Urban (Brașov) și Aria Burger (București).
Istoria burgerului
Chiar dacă este considerat un preparat specific bucătăriei americane, se pare că hamburgerul își are originile în Europa, mai exact în orașul Hamburg din Germania, cunoscut în secolul al XIX-lea ca exportator de carne de vită de calitate superioară. Odată cu creșterea emigrației germanilor în Statele Unite, s-a răspândit și mâncarea germană, fiind deschise numeroase restaurante care ofereau în meniu o friptură de vită în stiul „Hamburg”. În America de la mijlocul secolului al XIX-lea, preparatele din carne de vită tăiate mărunt erau considerate un remediu comun pentru problemele digestive. După ce un medic din New York, James H. Salisbury, a sugerat în 1867 că bucățelele tocate de carne de vită gătite ar putea fi la fel de sănătoase, acest preparat s-a răspândit rapid în restaurante. Cu toate că rețeta a suferit numeroase modificări, se pare că hamburgerul pe care îl știm astăzi a apărut în 1904, în orașul St. Louis, America.